Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2014 07:50 - Ден да мине, друг да дойде - каква Спешна помощ?!
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 6437 Коментари: 17 Гласове:
12

Последна промяна: 14.11.2014 05:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


     Имам  един познат от Скопие - Илия, който беше категорично убеден, че лекарите са едни скъпо платени шарлатани и без тях може да се живее съвсем спокойно. Ползваше само алтернативни лекарствени методи, не пиеше лекарства и не ваксинираше децата си. Докато един ден, при поредното си посещение в България, катострофира тежко на изхода от София. Удари се в спрял камион превозващ арматурни железа и едно от тях мина през него, ръзкъсвайки далака, левия бъбрек и не знам колко метра  тънки черва. Бърза помощ го закара жив в Пирогов, където изтърпя две осемчасови операции, а след това и съответните усложнения към тях. Рехабилитацията си я изкара в Скопие и днес е един напълно здрав и прав македонец. С променено мнение. Вече не счита лекарите за шарлатани и всяка година прави курбан на датата на катастрофата, мъчейки се да докара цироза на екипите помогнали за спасяването му. Дори създаде Фейсбук страница, озаглавена:  "Почитуваjте ги медицинарите - без нив ке испоумрете!". 

     Такива ми ти работи. Както се казва: всеки си знае, какви ветрове му духат в главата. Едни уважават лекарите, други споделят и такива мнения:
" На тези (имат се предвид лекарите), и бюджета на НАТО да им дадат, няма да им стигне. Съвсем скоро, болниците ще станат повече от населението на страната."

    По-скапана тема от здравеопазването няма. Скапана е, заради многото негативи приписвани на лекарите, за които всъщност е виновна държавата. Здравната министърка може да нарича икономическите искания на лекарите "политически", но истината е тази: размера на заплащането на работещите в Бърза помощ, отдавна буди ехидни усмивки по лицата на колегите им  в Монголия и дори Северна Корея. А всеки истински капиталист и работодател (стига да не е рожба на нашенския преход) ще ви каже, че по лошо нещо от демотивиран работник няма. И ако това е някой от миньорите работещ в мините на Ковачки, то най-много може да обърка реда на гласуването, но когато става дума за живота и здравето на хора, демотивацията е престъпление.

    Не казвам нищо ново. Хората още от древността са знаели и приемали факта, че лекарската професия е доста по различна от останалите.Правилно са установили, че за да им е от полза, лекарят трябва да е нахранен и доволен. Затова още в Древен Китай, пред дома му е стояла количка (подобна на днешните използвани в строителството) в която нуждаещите се са го возили при "спешни" случаи. Дори тогава са съзнавали, че ако на лекаря му се наложи да спринтира 3-4 километра и пристигне при болния без въздух и с треперещи ръце, надали ще е от голяма полза.

    В древен Китай да, но в съвременна България не. Ако някой е наблюдавал, как лекарката от спешното се катери до 13-тия етаж примерно в Обеля (защото асансьора е спрян по финансови причини),  със заредена спешна чанта в едната ръка и ЕКГ апарат в другата, значи му е ясно, кого трябва да спасяват и реанимират на финала.

    Сблъсъците с пияни, цигани и клошари е още едно от удоволствията на професията, характерно изключително и само за нашата страна. Липсата на всякаква защита - също. Да те изкарват виновен за чужди грешки - още повече.

   А най-приятно е на финала, когато те заклеймят от телевизионния екран като гнусен печалбар, имащ само и единствено финансови и политически искания. 

   Лошото е, че без доктори не може - рано или късно всеки опира до тях. Още по-лошо е, че не можем да внесем и от чужбина - заплащането не позволява. Ама карай - ден да мине, друг да дойде и мандата да си върви...




Гласувай:
13



1. vmir - Тук има блог, авторът на който споделяше публично как изсипвал в тоалетната
01.06.2014 08:28
дозите си за химиотерапия, за да не го отровели докторите. Няма го вече между живите, не помогна и забележката ми, че не трябва да пише подобни неща поне от уважение към данъкоплатците, които плащат за подобни скъпи лечения. Ако не беше изхвърлял тези препарати, можеше и да попадне в немалкия процент на стабилизираните по този начин и днес да е ако не здрав, поне жив. Сега обаче данъкоплатците вече не плащат за него. Все някой трябва да плати последствията от конспиративните теории и най-често това са повярвалите в тях.
цитирай
2. andrei - Всяка професия трябва да бъде уважавана-не само лекарската!
01.06.2014 08:38
Проблема с лекарското съсловие е,че иска специални грижи и внимание без да е доказало,че ги заслужава.През последните 25 години,лекарското съсловие се самозатвори и капсулира в нещо като секта недосегаема от законите,морала и правилата в страната.Явни лекарски грешки и престъпления се прикриват от лекарският съюз,като демотивират кадърните лекари,приели професията за призвание,а не за обогатяване.Докато самите лекари не възстанат срещу пороците в здравните заведения,създадени от самите тях и търговският закон,нещата няма да се подобрят!Гражданите на България уважават лекарската професия,но голяма част от лекарите се отнасят към пациентите,като към материал,с който могат да правят каквото си поискат.Няма важна,по-важна и най-важна професия,което е гарантирано и регламентирано от законите в страната!Безсмислено и вредно е противопоставянето на хората по професионален признак!Няма професия в съвременният живот,от която можем да се откажем и зачеркнем с лека ръка!Желанието на лекарите тяхната професия да е доминираща в обществото,над всички останали е продиктувано единствено от меркантилни и егоистични подбуди!Не всичко във всяка професия се измерва със заплащане!Вниманието и уважението,между хората с различни професии,създава онази хармония в обществените отношения,без които никоя държава не може да функционира нормално!Изключението е България,където едно съсловие от лекари си въобразява,че то може да доминира над останалите професии,без да се съобразява с възможностите на страната!Всеки човек иска трудът му да бъде заплатен богато и подобаващо,но в страна като България,където бедността е прехвърлила границите на допустимото,е недопустимо една част да живеят пре богато,а останалата част от обществото да са трета,че и четвърта категория хора!Протестите на лекарите са насочени в неправилна посока!Добре ще е най-напред лекарите да се вгледат в себеси и практиките които използват в противоречие с хуманността на професията!!!Никой не задължава насила някой да е лекар!Анадъмо
цитирай
3. alexs - Каква спешна помощ за нея трябват ...
01.06.2014 09:28
Каква спешна помощ за нея трябват пари! А парите трябват за партиите под формата на партийни субсидии трябва да има и пари от бюджета за крадене а не за грижи за простосмъртните!
Имам двама съученика които станаха лекари е отидоха в чужбина такава е истината лекарите бягат в чужбина има и 80 годишни лекари на работа защото има голям дефицит на кадри
25 години се прави икономия за сметка на здравето на народа не лекарите са главните виновници за това трагично положение.....главните виновници са политици банкери монополи!
И един съвет ако искате спешната помощ навреме и качествена станете приятел на премиера като Христо Мутафчиев, за когото бате Бойко прати хеликоптер до Бургас и го спаси от инсулт а пък ако не си приятел на премиера така ще си лежиш на носилката с часове и ще си чакаш в коридорите пред спешно и реанимацията
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Мисля, че причините са комплексни и ...
01.06.2014 15:28
Мисля, че причините са комплексни и лошото отношение на докторите към нас идва от лошата мотивация. Те смятат, че пациентите трябва да компенсират ниското им заплащане, без да държат сметка, че повечето хора също са ниско платени като тях. Имах случай през 2009 г. когато извиках Бърза помощ за свекърва ми, която имаше проблеми със сърцето. Екипът който пристигна от две лекарки не носеше ЕКГ и почнаха да гледат очите на свеки че имала конюктивит. Попитах ги за ЕКГ и те ми отвърнаха много спокойно, че е в линейката и ако толкова държа да я прегледат да отида да го взема. Да отбележа само, че свеки не живееше на 11 етаж, а на втори и апарата изобщо не бе тежък.Е, направих това вместо тях и след прегледа се оказа, че наистина има голям проблем, сърцето й бе излезнало от ритъм. Закараха я във ВМИ-кардиологична клиника, след като събрах половината рода и случаен минувач да я пренесат до линейката, защото това не е предвидено в тяхната дейност. След седмица свеки почина 5 часа след изписването й от болницата, бог да я прости. Беше й свършила клиничната пътека. Да не ви се случва да разчитате на лекари, че паднете ли им в ръцете, мило ви маме.
Случаят съм описала в този постинг:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/09/09/byrza-i-efikasna-li-e-quot-byrza-pomosht-quot.393885
цитирай
5. vencivaleri1951 - Привет!
01.06.2014 15:55
С една част от казаното съм съгласен, с друга не. Можеш да си позволиш разход съобразно прихода...и това също ще ти го каже всеки капиталист. Ако в българия операция на апендикс по клинична пътека е оценен на 500лева, в Европа на 5000, в САЩ на 250000 то обществото може да си позволи тази сума защото толкова са му възможностите. Има лекари които изкарват добри пари и никой не им завижда, има лекари които са неприлично богати, но са мошеници./ Я ми обясни как така нашите престъпници са най-болните такива/ Има които изкарват малко, но по скоро би тлябвало да плащат защото са им позволили да лекуват.
Миналата година ми се наложи да докарам моя роднина от окръжна болница Варна. Беше счупила бедрена кост и я оперираха като и поставиха метална протезо в коста. Тя бе паднала на улицата с дребни пари в себе си. От тук изпратихме пари за избор на екип, за протезата ...всичко което трябваше. Когато отидох там два дена не и беше сменян памперса защото свършила парите за консумативи и проче и нямало как да даде повече на санитарките и сестрите. Говорим за Варна-морската ни столица.
Потърсих обяснение от дежурния лекар, а той ми каза, че не съм му на нивото да търся обяснение. И беше прав. Лекарите са недосегаеми на практика. Аз ако сбъркам в работата си могат да ме глобят, вземат правата и осъдят с лишаване от свобода. Два , три процента от счетоводителите са осъждани, почти всички глобявани, а едва ли бъркаме по често от лекарите. А кажи ми с вашего брата как стоят нещата? Няма никаква отговорност на практика.
Преди доста години при кръводаряване натръшкаха със замърсени спринцовки офицери от ГКП/Главния команден пункт/ в т ч и баща ми. Направиха му сериозен флебит и на още трима. Лекуваха ги в Съюза месеци докато разсеяха съсиреците. Един офицер и почина. На първа инстанция съда даде и една смъртна присъда, но в края на краищата целия екип получи сериозен срок лишаване от свобода.
Сеуга ако се случеше щеше да се пошуми ден, два и Лекарския съюз щеше да ги "порицае"
цитирай
6. larryone - Здравей Валери, какво озна...
01.06.2014 17:48
[quote=vencivaleri1951]

Здравей Валери, какво означава - всяко общество плаща според възможностите си? Защо нашите да са по-малки от тези на Португалия да речем? А примера с Америка не е съвсем коректен - тав системата е съвсем друга, не е солидарна и решаващата дума е на застрахователите. У нас обаче, застраховането е изключително мафиотски бизнес и медицинските застраховки не представляват интерес. Имат голяма социална натовареност и съответно възможността за безогледно нарушаване на условията по застраховането е по-трудна.
Мнението ми е, че законът би трябвало да е еднакъв за всички - и лекари и депутати и цигани. Е не е така, но вината за това надали е само на медиците.
И още нещо - поради все по-малко оставащите лекари у нас, повечето от които са на доста години е вероятно процента на лекарските грешки да продължи да се увеличава. За жалост...
цитирай
7. larryone - Все някой трябва да плати послед...
01.06.2014 17:54
vmir написа:
Все някой трябва да плати последствията от конспиративните теории и най-често това са повярвалите в тях.

Категорично е така. Човешкият ум има свойството да придава свърхвъзможности на нетрадиционното, докато същевременно отхвърля общоприетото като неефективно. Всеки решава на кое да се довери - повечето възможности, винаги са за предпочитане.
цитирай
8. larryone - Каква спешна помощ за нея трябват ...
01.06.2014 17:59
alexs написа:
Каква спешна помощ за нея трябват пари! А парите трябват за партиите под формата на партийни субсидии трябва да има и пари от бюджета за крадене а не за грижи за простосмъртните!
Имам двама съученика които станаха лекари е отидоха в чужбина такава е истината лекарите бягат в чужбина има и 80 годишни лекари на работа защото има голям дефицит на кадри
25 години се прави икономия за сметка на здравето на народа не лекарите са главните виновници за това трагично положение.....главните виновници са политици банкери монополи!
И един съвет ако искате спешната помощ навреме и качествена станете приятел на премиера като Христо Мутафчиев, за когото бате Бойко прати хеликоптер до Бургас и го спаси от инсулт а пък ако не си приятел на премиера така ще си лежиш на носилката с часове и ще си чакаш в коридорите пред спешно и реанимацията


Така е, вината на политиците е огромна. И държа да отбележа - нашата като на избиратели също. Все пак преврат скоро не е имало, а просто ние си ги избираме такива. И продължаваме да им се водим по акъла и волно или не да участваме м схемите им.
цитирай
9. larryone - България, където бедността е пр...
01.06.2014 18:12
[quote=andrei] България,където бедността е прехвърлила границите на допустимото,е недопустимо една част да живеят пре богато,а останалата част от обществото да са трета,че и четвърта категория хора!Протестите на лекарите са насочени в неправилна посока!Добре ще е най-напред лекарите да се вгледат в себеси и практиките които използват в противоречие с хуманността на професията!!!
Уважаеми Андрей, разбирам ви напълно. За бедността в България надали са виновни точно лекарите. Относно протестите - ако сте добре информиран, значи знаете, че конкретните протести не са само за повече пари - по-скоро това е най-маловажното искане. Назначаване на достатъчен брой лекари, както и създаване на алгоритъм за дейността на Бърза помощ са приоритетните искания на медиците. За жалост, без повече пари няма кой да отиде да работи в Спешна помощ просто такива са реалностите, а създаването на алгоритъм ще регламентира точно отговорностите на лекарите т.е. няма да може здравния министър да говори глупости по телевизията, вменявайки собствената си некадърност на лекарското съсловие.
цитирай
10. larryone - Мисля, че причините са комплексни и ...
01.06.2014 18:36
kasnaprolet9999 написа:
Мисля, че причините са комплексни и лошото отношение на докторите към нас идва от лошата мотивация. Те смятат, че пациентите трябва да компенсират ниското им заплащане, без да държат сметка, че повечето хора също са ниско платени като тях.
Случаят съм описала в този постинг:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/09/09/byrza-i-efikasna-li-e-quot-byrza-pomosht-quot.393885


Прочетох постинга ви - нещата за жалост са се стекли лошо за вас. Отнесените лекарки не носещи Екг апарат, свалянето на болни в одеало по стълбите, мижавите клинични пътеки и липсата на стандарти е малка част от здравната каша. Така както и алчните бездушни лекари и псуващите и налитащите на бой пациенти. Кашата е наистина голяма.
По лошото е друго - никой от политиците ни не дава и дума да се изговори за промяна в здравната система. Запънали са се като магаре на мост и не признават никакви доводи, независимо кой им ги предлага. Не приемат по никакъв начин промяна в размера на здравните осигуровки, нито въвеждането на диагностично-свързаните групи. Вместо това насъскват пациенти срещу лекари, ловко измъквайки се от ситуацията.
И още нещо - ако бяха въведени диагностично свързаните групи, свекърва ви щеше да бъде лекувана по друг начин. Хипертонията, аритмията, отоците и евентуално задухът и, щяха да бъдат лекувани комплексно като част от една диагностична група. Този начин на лечение обаче, изисква повече пари и затова не вярвам да го видим скоро приложен у нас.
цитирай
11. vencivaleri1951 - Виж докторе
01.06.2014 19:55
Организацията у нас е тотално сбъркана според мен. Направена е така, че се краде или може би за това е направена така.
Нямам идея защо е такъв персонал и такъв сграден фонда на Здравтага щаса например. Преди с финансирането на здравеопазването /без кап строителство/ се занимаваше дирекция в МЗ, звено в МФ и звено в ксомитета по труда. Общо не повече от 30 човека. Сега шофьорите на чиновниците с по висока позиция са толкова.
Друг момент. Идва при теб пациент. Извършвате му операция, различни манипулации, ползвате скъпо струващи техника и консумативи и го вдегате на крака. Да ама той трябва да спазва режим, диета, да го трудоостроят, да пие всички лекарства , да ходи ежегодно в санаториум...Голям процент от пациентите Ви не могат да си го позволят и работата Ви и средствата отиват на вятъра...
Профилактиката:
Преди лекарят в службата или ако няма този от поликлиниката ми даваше списък на дамите и господата пропуснали профилактичния преглед и докатоне отидеха няма заплата или аванс. Ако не ме лъже паметта имаше и глоби. С ваксините на децата беше същата история.
Меньто в стола задължително се утвърждаваше от лекар ...мисля от ХЕИ. На бачкаторите задължително менюто съдържаше необходимите калории. Готвеше се и за хората на диеита. Помня си като млад служител "завиждах" на диабетиците/не знаех какво представлява. Наглед прави, читави/ че за 50 ст получаваха пълна чиния с мръвки. Задължителни постен , рибен, пилешки ден. Спортни полудни...Достъпни санаториуми за по двадесетина лева на смяна. Сега са СПА центрови с по няколко по 20лева/някои/ на ден. Тези обществени поръчки са корупция от всякъде. Не може ли комисия, сии направени в последен момент от министъра да определи медикаментите и толкова . Пък можем да погледнем и с какво лекуват в чужбина. А то поръчки, обжалвания и всяка година хора бедстват без лекарства? Може би разсъждавам неправилно, лаик съм но съм се сблъсквал професионално с някои от гореизброените дейности/превеждал съм пари за тях/ и бяха по добре
цитирай
12. pesho - Днешната медицина в България пр...
01.06.2014 21:16
Днешната медицина в България превърна пациентите в клиенти.Лекува последствията и спешните случаи като примера с твоя приятел македонец,а не причините.

И малко инфо,директора на спешна помощ Гелев е на този пост от 1996г.Този или е някакъв гении или се слага на всяко правителство
цитирай
13. olivie - Хе, хе
01.06.2014 23:48
Най - ми хареса Андрей с неговата дива омраза към лекарите, дето му изяждали мръвките, полагащи му се от живота. Явно страда от жлъчка и не може да си позволи да се лекува адекватно. А смята че като излива жлъч в писана форма, Бог ще го излекува. Съветвам го да отиде да се лекува в Испания - това ше го отрезви за винаги. Вярвам че знае за какво говоря.... И да му се наложи да потърси почощ по време на Хасиендето!
цитирай
14. larryone - Днешната медицина в България пр...
02.06.2014 05:00
pesho написа:
Днешната медицина в България превърна пациентите в клиенти.Лекува последствията и спешните случаи като примера с твоя приятел македонец,а не причините.

И малко инфо,директора на спешна помощ Гелев е на този пост от 1996г.Този или е някакъв гении или се слага на всяко правителство


Гелев не е никакъв гении, просто много добре се нагжда. Моето лично мнение е, че отдавна е за смяна - прекалено е "хлъзгав". Ще видим какво ще стане. Но отсега знам, че и новият директор който и да е той, няма да успее да направи нищо. Никога на такъв пост няма да бъде допуснат борбен човек, с принципи.
цитирай
15. larryone - Най - ми хареса Андрей с неговата ...
02.06.2014 05:03
olivie написа:
Най - ми хареса Андрей с неговата дива омраза към лекарите, дето му изяждали мръвките, полагащи му се от живота. Явно страда от жлъчка и не може да си позволи да се лекува адекватно. А смята че като излива жлъч в писана форма, Бог ще го излекува. Съветвам го да отиде да се лекува в Испания - това ше го отрезви за винаги. Вярвам че знае за какво говоря.... И да му се наложи да потърси почощ по време на Хасиендето!


И на мен ми се видя нещо нервен, ама откъде да знам - жлъчка ли е, хемороиди ли са...
цитирай
16. andrei - Истината за лекарското съсловие БОЛИ !
02.06.2014 06:59
От коментарите на така нареклите се лекари се вижда нежелание да видят своите грешки и порочни практики,като се мъчат да ги маскират с празнословие и обиди!Това не бива да ни учудва-такова е поведението им и към пациентите,пардон КЛИЕНТИТЕ!Колкото загрижеността ви за моето здраве-не се грижете!Достатъчно здрав съм,за да не се налга да ползвам "услугите"ви!Дори да ми се наложи,имам достатъчно средства да се лекувам в чужбина,където лекарите са лекари,а не търговци на смърт!Впрочем със заглавието на поста,сами си давате оценка за вашата работа;"Ден да мине,друг да дойде"!?Такива лекари като вас,в чужбина и за санитари няма да вземат,а кадърните лекари които заминават в чужбина,бягат от вас и порочните ви престъпни практики!Анадъмо бе келеши!?
цитирай
17. vmir - 7. larryone,
02.06.2014 08:05
larryone написа:
vmir написа:
Все някой трябва да плати последствията от конспиративните теории и най-често това са повярвалите в тях.

Категорично е така. Човешкият ум има свойството да придава свърхвъзможности на нетрадиционното, докато същевременно отхвърля общоприетото като неефективно. Всеки решава на кое да се довери - повечето възможности, винаги са за предпочитане.


Източник на цялото това родово-общинно суеверие е политиката “всички са маскари”, целта на която в наши условия е да утвърди социалистическото преразпределение като го префасонира в капиталистическо. Дори бегъл поглед показва, че голяма част от днешните капиталисти с безкрайна радост биха се завърнали към централно – дирижираната икономика. Парите за тях са ужасно досадно бреме, защото комунистическата икономика им осигуряваше почти неограничен достъп до всевъзможни благини без посредничеството на парите. Тъй като старите шуро-баджанашки и полуконспиративни партийни маниери за сдобиване с постове и облаги са в голяма степен запазени, парите днес им служат главно за пазаруване на лумпени и аутсайдери, които да плюят от името на народа.

Това е причината за самоизолацията на съсловията, които намериха оцеляването си от плювните на платените плювачи в съсловната си сплотеност срещу всички останали. На това се дължат рекордните търговски надценки у нас, рекордните лихви, рекордната демагогия, рекордната политическа безотговорност, рекордното несъответствие между претенции и способности, рекордното кожодерство над много групи потребители на сервизни и всякакви услуги... Всички се оценяват като прецакани и длъжни на свой ред да прецакват. А движещата сила на тази вакханалия са платените лумпени, които за паница леща плюят безпаметно, защото продажничеството им е станало навик и дори професия.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405834
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930