Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2014 07:57 - Извинете, че съм богат!
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 3868 Коментари: 16 Гласове:
9

Последна промяна: 14.11.2014 05:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Това, което ни прави хора - човешкият мозък, представлява пихтиеста материя с желатинообразна консистенция и тегло около 1200 - 1500 грама, като големината му няма значение за интелигентността.  Айнщайн е имал мозък с размер клонящ към долната граница, докато този на Дарвин е бил огромен. При жените големината му е по-близо до 1200 грама, но това се свързва с пропорционално по-ниският им  ръст в сравнение с мъжете.

     В тази килограм и половина, се крият както няколко милиона години еволюция, така  и онова неуловимо нещо, което отличава Айнщайн, Леонардо, Хемингуей и майка Тереза от Хитлер, Сталин, Тед Бънди и Чикатило.


    Интересно е, че при травматично увреждане на мозъка, обема на засегнатите му функции в повечето случаи е право пропорционален на размера на травмирания участък, но това не е задължително. Мозъчните хирурзи добре знаят, че понякога малки травми предизвикват непропорционално голямо засягане на интелекта, докато в други случаи е точно обратното - въпреки големината на засегнатите участъци, интелекта не се повлиява особено.

    Неврохирургията е една от най-трудните и обемни  специалности, в бездруго много обемната медицинска наука. Съчетава интелигентността присъща на неврологията, с бързите резултати постигани от хирургията. Така, за да станеш добър  неврохирург, трябва да си умен и сръчен. Нужни са и минимум единайсет години от живота на човек - шест за самото следване по медицина и  още пет за специализацията по неврохирургия. След това цял живот трябва  да четеш и да се поддържаш във форма (не става да оперираш махмурлия). Дълго е, доста е трудно, натоварващо, отговорно и младите лекари в България и по света не я предпочитат. По тази причина, неврохирурзите са високоценени, отлично платени и много търсени във всички страни.

    Познавам доктор Йорданов от времето, когато ровех кървищата и шиех пияниците в "Спешното", за максимум  15 долара и 63 цента на месец или 46 890 български лева -  пазя си фиша (Държавата считаше, че подобен доход си го бива за 18 дежурства по 12 часа, половината от които нощни). Славата му го предхождаше и се носеше на талази, още докато беше само специализант. Беше човек, почти постигнал съвършенството.

    Харесваше децата и не знам колко от тях дължат живота си и  възможността да станат пълноценни хора на него. Човек можеше да го намери по всяко време в  болницата, работеше максимално, идваше да  види малките си пациенти и през почивните  дни и парите не го вълнуваха особено. Беше доволен единствено, когато изписваше някое дете напълно възстановено и здраво. Толкова беше талантлив, че и Господ го обичаше - част от операциите му бяха напълно нестандартни решения, високорискови и сложни, а  се получаваха винаги  успешни. За около две години, успя и да разработи няколко съвсем нови, атравматични техники, намаляващи увреждането на мозъка при отстраняване на туморни образувания.
  
   Д-р Йорданов не беше светец, а според някои хора дори имаше и недостатъци -  например не признаваше натрапени авторитети, особено такива взимащи  некадърни решения и не го криеше. Считаше, че за уважение са умните хора, издигнали се със собствени усилия, а не пробутаните  с административни решения, или чрез други манипулации и квоти. Тях не ги бръснеше за слива.

   И разбира се, типично по нашенски се опитаха да го принудят да не подхвръква толкова . Започнаха да му пречат и да го натискат да се съобразява с бюрократични изисквания, неносещи полза на никой. Започнаха да се месят некомпетентно в работата му.

    Доктор Йорданов търпя доста дълго - продължаваше да лекува хлапета и да не му пука от второсигнално ощетени началници, докато накрая му писна.  Беше принципен защитник на тезата, че "камъка си тежи на мястото", но не издържа и хвана полета на Бритиш Еъруейз за Америка. Посредствеността у нас извоюва историческа победа.


    Следва онова, което се случва на кадърните хора, когато попаднат където трябва. Развитите държави, затова са станали  развити -  имат достатъчни механизми  да направят така, че за всички да има полза.

    Д-р Йорданов си приравни изпитите и дипломите (САЩ имат такова изискване) и заработи като неврохирург в Sherman Oaks Hospital & Health Center. След известен период на доказване, започна да чете лекции в Stanford University Medical Center, преподавайки методите се за атравматично отстраняване на мозъчни тумори при деца. В момента има лиценз за работа в почти всички щати и непрекъснато лети до различни краища на Америка да консултира и оперира хлапета. 

   И тъй като разработеният от него метод, скъсява болничния престой и намалява  чувствително медицинските разходи, се оказа любимец  на всички застрахователи и болнични директори. В резултат - доходите му  станаха седемцифрени.


    
Каква е равносметката и кой спечели? Д-р Йорданов е доволен, че може да работи така, както обича, без да му пречат некадърни администратори. Жена му също - живее чудесно, няма финансови проблеми и четирите им деца учат в престижни училища, колежи и университети.

    Американските застрахователи спестиха маса пари, болниците също. Главните печелевши обаче са американските деца - процента на постоперативните епилептични припадъци при оперираните по метода на Д-р Йорданов, както и тяхната тежест намаляха чувствително. А това предполага, че след време ще са пълноценни граждани на страната си.

  А кой загуби  мисля е ясно. Шефа на болницата не можа да се примири с заминаването му и го изпрати, изричайки крилатото:  - " Като капиталистите ти скъсат гъза от работа, ще се върнеш и ще чукаш на вратата, ама няма кой да ти отвори."


    Това разбира се, нямаше как да се стане. Д-р Йорданов идваше редовно в България, докато родителите му бяха живи. В последните години, това не се случва често и се виждаме все по-рядко.

   Последният път, се бяхме събрали приятели и бивши колеги. След края на купона, бяхме седнали да си допиваме, когато ме втрещи със следното изказване:

   - Защо, когато съм в България се чувсвам виновен? - И все ми се иска да се изправя пред всички и да извикам -  Извинете, че съм богат?
!


   P.S. Противно на общоприетото мнение, медиците не напускат страната за пари. Основния мотив при почти всички заминаващи е липсата на възможност за реализация у нас, разпада на гражданското общество и представянето на лекарите, единствено като "корумпирани злодеи", виновни за всички неуредици в здравната система. Затова, за разлика от чисто икономическите емигранти, лекарите не се прибират след като "спечелят". Остават там, където ги уважават и ценят.

    След като успешно очерниха лекарите, медиите обърнаха палачинката и започнаха да пишат малко по-реално. Появиха се една-две статии за проф. Теодор Грънчаров от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто и работата му върху "черната медицинска кутия", както и за проф. Огнян Колев и постиженията му в НАСА, но това е както се казва "след дъжд - качулка".

    Ако бяха останали у нас, въпросните професори вероятно нямаше да постигнат нищо, затъвайки в битовизми и постепенно прегаряйки в разговори от типа: - тия двайсет лева, дето ги бях скрил за зор-заман - защо си ги взел(а)?

   




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Поздрав за публикацията!
20.07.2014 08:21
И аз познавам добри и отлични лекари-едни се преселиха в отвъдното,други все още са живи и работят всеотдайно,но бих Ви помолил да напишете и за онзи сив и нелицеприятен сбор от лекари-превърнали лекарската професия в търгашество,от които бягат хора като др.Йорданов!!!
цитирай
2. born - Да станеш богат има доста различни ...
20.07.2014 08:30
Да станеш богат има доста различни начини. Този начин не изисква извинение пред себеподобните по понятни причини. Проблемът е, че забогатяването при нас в РБ не става по този начин, а по съвсем различни други пътища, които не изискват извинение, а намесата на правораздавателните органи.
цитирай
3. bgman13 - 1. Доколкото схващам ще ти вляза в ...
20.07.2014 09:00
1.Доколкото схващам ще ти вляза в специалността, но ще поспоря по въпроса, че големината на мозъка няма значение за интелигентността. Пропорционално, спрямо големината на тялото, човешкият мозък е най-голям, в сравнение с тоя на останалите животни. Шимпанзето например е сред най-умните животни и доста голям пропорционално мозък, тежи почти колкото човека, но мозъкът му е три пъти по-малък.
2. Даваш някакво обяснение, на базата на един случай, чрез който обясняваш, защо кадърните бягат от България. Но нали кадърните, носителите на интелекта, би трябвало да бъдат субекти, активно влияещи на нещата дето се случват в България, а не единствено обекти и жертви на некадърното управление. Защо щом са толкова кадърни, не вземат да променят ситуацията?
3. С какво хората в САЩ, народа, обществото е по-добро от българите? Дали средното им ниво на образованост е по-високо от това на българите - айде няма да ги броим днешните български младежи, които излизат недоразвити поради това че държавата умишлено свали нивото.
Дали няма и там проблеми с властта, а всичко е идеално и гладко - недей така, ти си учен човек и би трябвало да знаеш, че светът се състои от единство и борба на противоположности. Има безброй подобни примери, като тия дето ти даваш и на запад. Но там дават по-добри пари. И то не защото простият америкаснки народ е по-висш от българския, а защото е център на колониалното разпределение.
Ще ти кажа колко са умни американците. Ако не знаеш. Племенничката ми живее в Лондон и е ходила на екскурзия в САЩ. Аз не съм. Та тя ми разказва, че в Ню-йорк всичко е същото, като в Лондон, но е по-голямо - сградите, хората и порциите в ресторантите. По-високи ли са хората, питам аз? Не по-дебели. А един приятел, дето се върна от Америка ми обяснява, че там ядат повече, защото им било евтино. Само това ли е основанието да се яде повече - че ти е евтино, питам? А пък моите представи за яденето и пиенето са че човек трябва да ги държи под контрол.
цитирай
4. bgman13 - Иначе съм съгласен, че лекарите в ...
20.07.2014 09:08
Иначе съм съгласен, че лекарите в България ги очерниха. Точно така - очерниха ги, очерниха ги посредством целенасочена държавна политика с цел да ги прогонят. Така както очерниха и учителите и всякакви други кадри. По тоя начин българската държава, работеща под диктовката на глобалната държава, прелива българска кръв към запада. А иначе никой не е идеален, дори и лекарите. Сигурен съм че и тоя доктор Йорданов, дето го даваш за пример не е идеален и че характеристиката ти за него не е съвсем обективна.
цитирай
5. getmans1 - Всичко е добро когато свършва добре, но ...
20.07.2014 09:27
Преживях лекарска грешка на личния доктор, две операции плюс още четири манипулации с пълна упойка и втрещих цялото медицинско братство и познати когато не го смених.
Защо ли?
Защото всичко е добро когато свърши добре, той сега е в Германия а аз съм недоволен, и пак защо ли?
Таланта е свише, професионализма избор, грешката е съдба, посредствеността е престъпление което за съжаление у нас, нашите хора толерират поголовно във всички области на живота.
цитирай
6. bgman13 - Хемингуей е казал, че лекият живот убива съвестта - той убива всичко и не съм съгласен че дебелите американци и начинът им на живот за са пример
20.07.2014 10:17
Уго Чавес беше казал, че латиноамериканците не виждат смисъл, да работят, за да могат американците да си седят в колите по време на задръстванията. А аз не виждам смисъл, светът да работи, за да могат американците да ядат като свине, и после да ги лекуваме, като им пращаме най-добрите специалисти.
И после се получава така, че бедните болни нямат право да бъдат лекувани, а богатите болни имат, въпреки че са по-големите идиоти. А пък българските лекари работещи в САЩ и станали богати, когато се връщат в България има защо да се чувстват виновни - те работят в името на тая неправда и на тая нова партийна повеля. И какво излиза сега - че най-умното нещо което е направил доктрор Йорданов е да избяга от България. Той биде прогонен от собствения си дом и родина, макар че се дърпаше известно време. Имаше обаче други, по-умни от него, които се ориентираха много бързо къде е келепира.

Очерниха ги лекарите, казваш. Много преди да очернят лекарите очерниха разни други браншове. Първи бяха спортистите - борците. Във всяко стадо си има и мърша. И поради това, в България откак падна комунизма, борец и спортист е мръсна дума. А преди да ни сполети демокрацията, малка България се ползваше с огромно уважение в спортния свят. Сега ни обясняват, каква е системата за създаване на спортисти в САЩ. И да сме се поучили от тях. Каква е там системата - взимат спортисти и треньори от България. Също и лекари. Ето такава е системата. Там не е мръсна дума, че си спортист. Извинете, че и аз съм спортист. Извинете, че съм борец и че цял живот и до ден днешен, акъл не ми дойде и проливам пот, а никой не ми плаща. Поради това не съм богат и продължавам, да не се сещам, че трябва да избягам от България. Това на което ме научи борбата, не беше че ранъта прави борбъта, защото не е вярно. Пот кръв и сълзи. Глад и жажда. Тренирал съм ги точно тия работи, защото това ми е специалността. И затова издържам на мизерията. И не се оплаквам, а се съпротивлавам.
цитирай
7. apostapostoloff - Обратната страна на медала е тази:
20.07.2014 10:51
бедният е беден, защото е прост. Или мързелив. Или и двете, взети заедно.
цитирай
8. pando - BRAVO
20.07.2014 11:20
Pozdravlenia!
цитирай
9. vmir - Описанието много ми напомня приятеля ми от младежките години
20.07.2014 11:22
Данчо Йорданов Панов от Русе, когато мечтата му беше да стане мозъчен хирург. Преди години се видяхме и вече беше постигнал мечтата си. Този човек заслужава специални думи, защото е най-свестния, когото съм срещал през живота си. Втори толкова чист в мислите, всеотдаен в задълженията, самодисциплиниран и перфектен във всичко човек като него не съм срещал. Служихме заедно и в казармата, и там опознах перфекционизма и безупречността му във всяко едно отношение. Мога да кажа, че и тогава той се чувстваше виновен за идиотщините наоколо. Имаше и една особено трагична във взвода на Данчо, с млад войник, ако се не лъжа даже от неговия екипаж, момчето стана жертва на примитивен тарикат връзкар от селото на старшината.

Познавам мисленето на американците и мисля, че Данчо си е намерил средата, която ще оцени напълно качествата му и ще ги възнагради по достойнство. Данчо е като ангел небесен и всякакви супеперлативи ще са недостатъчни за него. Ако случайно става дума за друг д-р Йорданов, нека се знае, че има и други лекари като него.
цитирай
10. larryone - И аз познавам добри и отлични лек...
20.07.2014 17:34
andrei написа:
И аз познавам добри и отлични лекари-едни се преселиха в отвъдното,други все още са живи и работят всеотдайно,но бих Ви помолил да напишете и за онзи сив и нелицеприятен сбор от лекари-превърнали лекарската професия в търгашество,от които бягат хора като др.Йорданов!!!

Все още има добри лекари, но станаха на години, а ги съсипват бюрокрацията, безпаричието и нелепите изисквания на НЗОК. По-лошото е, че младите доктори заминават директно към Германия, Франция и Обединеното Кралство, без никакво намерение да се връщат. Така, след още някоя година, проблемът ще се стовари изведнъж върху всички ни. Поздрави!
цитирай
11. larryone - 1 Уважаеми bgman13, животът е ...
20.07.2014 17:46
[quote=bgman13]1

Уважаеми bgman13, животът е песен на много малко места и САЩ безспорно не са от тях. Вярно е, американците са дебели и далеч не са най-умните хора на света. Обаче умеят да правят пари и се гордеят с това си качество. А след като направят парите, си купуват мозъци от страни, където те не се ценят. Така потдържат науката и медицината си на топ ниво. И така ще продължи и за в бъдеще, докато страни като нашата не осъзнаят, че важни са умните хора, а не охранителите (примерно). Благодаря за мнението.
цитирай
12. larryone - Pozdravlenia! Благодаря.
20.07.2014 17:48
pando написа:
Pozdravlenia!


Благодаря.
цитирай
13. larryone - Преживях лекарска грешка на личния ...
20.07.2014 17:55
getmans1 написа:
Преживях лекарска грешка на личния доктор, две операции плюс още четири манипулации с пълна упойка и втрещих цялото медицинско братство и познати когато не го смених.
Защо ли?
Защото всичко е добро когато свърши добре, той сега е в Германия а аз съм недоволен, и пак защо ли?
Таланта е свише, професионализма избор, грешката е съдба, посредствеността е престъпление което за съжаление у нас, нашите хора толерират поголовно във всички области на живота.

Съгласен съм с вас.Посредственост не би трябвало да има никъде. Специално в медицината е недопустима и наистина е престъпление.
цитирай
14. ard - хм
20.07.2014 18:14
Защо му е на д-р Йорданов да се извинява че е богат? Нима някой е спрял хората да се развиват и самоусъвършенстват? Истината е, че не се раждаме равни- и тук имам в предвид само генетичното наследство което вземаме от родителите си, средата също е важна, но по-важно е това което ни кара да се движим напред и да не се примиряваме с посредствеността.
цитирай
15. bgman13 - реплика към larryone
20.07.2014 19:48
цитат:"Вярно е, американците са дебели и далеч не са най-умните хора на света. Обаче умеят да правят пари и се гордеят с това си качество. А след като направят парите, си купуват мозъци от страни, където те не се ценят. Така потдържат науката и медицината си на топ ниво. И така ще продължи и за в бъдеще, докато страни като нашата не осъзнаят, че важни са умните хора, а не охранителите (примерно)."
Много добре, го каза - умеят да печатят пари и с тях си купуват разни работи. Вкл. мозъци. Вкл. и охранители, защото и те са важни, така както са важни всички институции, а не само някои, така както са важни и всичките органи на човешкото тяло, а не само мозъка. Ако обаче намекваш, че съм охранител - в грешка си. Никога не съм бил. Нито охранител, нито военен, нито полицай. Виж как интелигентен човек като тебе, веднага слага знак за равенство между борец и охранител. Признай си че вече ме припознаваш и като бивш рекетьор. Ще ти открия обаче една тайна - една много малка част от борците бяха мутри.
...Аз не си позволих да ти намекна че май си корумпиран, щом като си лекар - кой е по-почтения в момента?
цитирай
16. jeremy231 - Поздрави, Лари! Много силна статия!
20.07.2014 19:51
Ще се изразя по-грубо. Новоразбогателите цървули, които го играеха активни пехливани против капитализма, насадиха презрението към забогателите със знания и труд и насадиха уважението към партийния айдуклък. Това е.
цитирай
17. bgman13 - цитат:"И така ще продължи и за ...
20.07.2014 20:06
цитат:"И така ще продължи и за в бъдеще, докато страни като нашата не осъзнаят, че важни са умните хора, а не охранителите "

Много добре осъзнават. При това осъзнават, че в една икономика и едно общество всички функции и кадри, които решават всичко са важни. Но българските политици не работят на полза роду, а работят за колониалния център, който източва България. Българската държава съдейства за източването на българските ресурси към такива държави, като щатите. Щом си умен, би трябвало точно това да ти е ясно.

П.П. Понеже си лекар, искам да те питам дали следната мисъл е на И. М. Сеченов:
"недостигът на мускулни движения, детренира отслабва не само нашите мускули но и нашия мозък"

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405468
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930