Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2015 09:29 - За кого ли бие камбаната?
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1266 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 17.09.2015 04:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


       Когато Ханс Йост е създал "Шлагетер" и известното: "Като чуя за култура, се хващам за кобура" - "Wenn ich Kultur hцre ... entsichere ich meinen Browning", надали е имал предвид България, но написаното е точно като за нас . Родните книгоиздатели, "просветители" и" радетели" за по-грамотна нация, обобщено зовящи се АБК, отново спряха Chitanka.info и както гласи слуха, този  използвайки помощта на ФБР (не родното, а онова истинското). На всичкото отгоре, към екипа на сайта са отправени искания да предостави всички данни за своите потребители.

     Колко е удобно, мама му стара,  престъпниците в страната да са на едно място - щракаш с пръсти и voila, "Читанката" е затворена, Държавата е изчистена от криминални елементи и  проблеми пред" светлото бъдеще"  няма.

     Всъщност, нещата са прости и стоят така:

    Читанката е мястото, където може да се намерят и свалят хиляди книги в електронен формат, напълно безплатно. Налични са повечето  класически български и световни автори, както и много от съвременните им колеги. Сайта не печели нито стотинка - всички негови сътрудници работят с идеята, че неграмотността е бич и и е добре се борим с нея;

    Не се качват книги на съвременни български автори, без тяхното съгласие;

    Не се качват и преводни книги, преди да изминат минимум 2 години от издаването им   у нас т.е. издателствата имат време да реализират печалбата си.

      Читанка, е изключително ценно място, имайки предвид намаляващата грамотност при тинейджърите. Така, докато цъкат из нета, може случайно да налетят на Chitanka.info и да се излъжат да прочетат нещо.


    Родната политика по отношение на книгоиздаването е съизмерима с най-мрачните епохи от човешката история. ДДС върху книгите: у нас е 20%, а в Австрия - 10%, Белгия 6%, Германия 7%, Люксембург - 3%, Обединеното Кралство - 0%! Дори бившите ни колеги от соц. епохата са напред - в Румъния ДДС-то е 9%, в Унгария - 5%. Според родните икономисти, завършили още преди 40 години "Карл Маркс" с отличен, свалянето на ДДС върху книгите ще ощети хазната. Интересно, гледайки кои са страните с най-ниско ДДС, как са успели да забогатеят толкова, без да разбират от данъци?!

    Големият проблем, е алчността на родните капиталисти, чиято идея за справедливо ценнообразуване, е трудно различима от пладнешки обир. Не може цената на книгите на Стивън Кинг, у нас да е в пъти по-висока от тази в САЩ. Да не би там да не изплащат авторски права?

    Веднага давам пример: "Песента на Сузана" в Amazon.com  струва 3.67$, а в България 14 лева, при несъизмерима разлика в стандарта и доходите. Може би, причината е тази, че в Щатите издателите не трябва да правят отчисления за политическите партии, докато у нас....

    Като се замисли човек, какво толкова е станало - като няма книги, има БИГ Брадър, Фермата, Фермер търси овца (пардон жена) и други изтънчени, отговарящи на масовия вкус занимания. Простият човек се управлява лесно, има единствено материални стремежи и напълниш ли му горе-долу корема, започва да мърка, да се припича на слънце и е напълно безопасен.

   И всички са доволни.

   

   

   





   

   




Гласувай:
3



1. bgman13 - Браво, бе доктроре, не съм вярвал, ...
16.09.2015 10:11
Браво, бе доктроре, не съм вярвал, че можеш да напишеш нещо с което и аз да съм напълно съгласен. Само дето пак се опитваш да биеш по кратунките само българската управа, а пък те завалиите, са като робинята Изаура - на няколко господаря се опитват да угодят, противоречиви идеи да реализират, което и без друго е невъзможно, и за суверена (електората), не остават възможност - нема кък.

цитат:"Родните книгоиздатели, "просветители" и" радетели" за по-грамотна нация, обобщено зовящи се АБК, отново спряха Chitanka и както гласи слуха, този използвайки помощта на ФБР (не родното, а онова истинското). На всичкото отгоре, към екипа на сайта са отправени искания да предостави всички данни за своите потребители."

Вчера видях, че е спряна и много се озадачих, мерси, че ме светна. Аз съм си свлил над двеста книги от читанка и скоро няма да ги прочета. Така че ми е през дедувиу, дали ще я отворят скоро. Но както имам навик да казвам напоследък - жал ми е за дечицата, които ще си останата неграмотни. По-неграмотни и от политиците даже. Та викаш, сега ФБР ще се занимава и с мене, понеже съм потребител на книги. Ще падне голяма веселба.

Между другото, искам и да изкажа едно истинско мое опасение - че ако се електронния вариант на книгите е опасен, защото крие неизчерпаема възможност за фалшификация и подмяна на автентичното съдържание. Именно за това апелирам, към тия, които четат книги (както електронни, така и хартиени), да правят отвреме на време сравнения между хартиени книги, които имат в къщи и същите книги в електронен вариант и да алармират немедлено, ако има некви шменти капели.
цитирай
2. bgman13 - Е сега ще си копирам цялото съдър...
16.09.2015 10:16
Е сега ще си копирам цялото съдържание на електронните книги на няколко носитела и нема да могат да ми ги хакнат. Освен това вече ги дадох на един и ако ги загубя, ще си ги взема от него.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Похвална статия докторе,
17.09.2015 09:23
но въпросът не е само в издателите. Същността е в приписвания цитат ту на Русо, ту на Волтер:
" Проклет да бъде този който пръв е казал:
-Този кол е мой"
Перифразирайки може да се каже " Проклет да бъде този който е казал тази маса/ На Славейков например/ е моя. "
Защото /ако не си наясно/ разпространителят взима 50% от продажната цена, 30, 35% издателя и 15, 20% авторът. При днешния читателски интерес/донякъде и зарад "Читанка" към пазара на книгите , а от там и тъжно-малките тиражи е ясно какво получава "производителят на култура" .
Иначе прословутия цитат за кобура в постинга ти те прави симпатичен на аудиторията, но я помисли дали и ти не казваш моята практика, кабинет, болница...
Вероятно знаеш , че част от пишещите са здравно неосигурени/ разпространителите и издателите са. Те са твоите хора/ и много е възможно като чуят за медицина и те "да се ловят за кобура" Има горди притежатели платили стотици милиони за могат да кажат например:
-Мои са картините на Модилиани и Ван Гог докато "майсторите" са умрели в мизерия. Утре може да се намери предлог и промяна в действащото днес авторско право и някой да получи правата върху творчеството на Моцарт. Този някой може да е собственик на вериги от болници и това няма да е парадокс нищо че Моцарт го погребват в общ гроб /беден е/ и най вероятно е щял още да живее и твори ако е имал възможност да получи медицинска помощ....
Нямал е защото някой е казал :-Тази практика е моя и струва пари...
И защо докторе след като понякога/при това доста често у нас/ да живееш или не е в зависимост да платиш или не определена сума/легално или под масата е без значение/ трябва да бъде различна дилемата да "четеш или не".
Щото малко са тези които "поемат с гърдите си кинжалът отровен"/Хамлет/ , повечето от нас ще изберат дза останат " живи принцове" не задавайки си "глупави" въпроси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405471
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930