Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2014 06:02 - Цялата руска фондова борса струва по-малко от Google
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 2874 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 18.12.2014 06:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


     "В средата на месец ноември тази година, цялата руска фондова борса за търговия с акции и и други ценни книги, струваше по-малко от Apple след пазарната капитализация на американския технологичен гигант. И по-конкретно, капитализацията на руския пазар спадна до $531 милиарда, докато в същото време цените на акциите и активите на Apple след капитализацията достигнаха $652 милиарда.
     Според Bloomberg (bloomberg.com/news/2014-11-14/apple-could-swallow-whole-russian-stock-market.html), в началото на седмицата, на 15-ти декември, стойността на руските акции достигна ново дъно - $338,5 милиарда. Това е по-малко от цената на акциите на Google.

Всичко това означава, че акционерите на Google или на Apple, теоретично могат да закупят абсолютно всички руски компании или по-точно, тази част от акциите, която е в обръщение на фондовия пазар.


    Стойността на всички руски акции сега е по-ниска от акциите на Google ($349,2 милиарда), по-малка е от пазарната цена на нефтената корпорация ExxonMobil ($368 милиарда) и по-ниска от холдинга на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway ($360 милиарда).

В международен план руската фондова борса струва по-малко от акциите на Белгия ($365,1 милиарда), Индонезия ($396,3 милиарда) и Мексико ($422,7 милиарда).

Ипотечни кредити в Русия почти не се дават, не се разрешават кредити в рубли, променят се условията по старите кредити, IT-компаниите почти са спрели да работят, не се продават автомобили, цените на билетите за влакове и самолети постъпват всеки ден, Apple
спря да продава своите устройства. Всичко това е резултат от обезценяването на руската валута."


                                                       www.kaldata.com


    Каква излезе тя? На практика, малка страна като Белгия, в момента е по скъпа от Русия. Само припомням: Белгия - население около 11 милиона, Русия - около 140 милиона; площ - Белгия 30 510 кмІ, Русия - 17 098 242 кмІ. По наличие и находища на полезни изкопаеми, нещата са несъизмерими в полза на Русия.

    Така става, когато комунисти се опитват да строят капитализъм - получава се бутафория, каквато няма никъде по света. Само при тях е възможно да ходиш на практика върху злато, а държавата ти да е на крачка от фалита. Когато това се съчетае и с дребен човек начело на властта, който обаче има мегаломански амбиции, нещата просто си идват на мястото.

   А какво ли би станало, ако на територията на Русия живееха японци -  къде ли щеше да бъде тая страна? Или хайде, да не са японци, че те са много различни - нека да са германци. Или англичани, шведи, датчани и швейцарци. Дали нямаше да са на светлинни години пред останалия свят?

   Не смятам руснаците за второ качество хора, дори напротив, но имат уникалната дарба да си избират и търпят най-неподходящото управление. Вместо да направят каквото трябва, та да заприличат на съвременна страна, а не на реликва от 18-ти век.


   

 
 



Гласувай:
7



1. getmans1 - Така си е ...
18.12.2014 08:05
... „ Така става, когато комунисти се опитват да строят капитализъм - получава се бутафория, каквато няма никъде по света. “

То и затова у нас не можем да достигнем напредъка на дедите си от края на 19 и началото на 20 век.
цитирай
2. ko642 - Не знам защо мислиш, че управлен...
18.12.2014 16:07
Не знам защо мислиш, че управлението се избира от обикновените хора? Управниците се избират от елита на една държава. Населението просто узаконява избора главувайки. И в щатите е така. На руснаците това им е елита - биивши комунисти, които се мъчат да правят дамокрация/капитиализъм (каквото там си харесаш). Същото е и у нас но в по налки мащаби.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Докторе събираш "баби със жаби"
19.12.2014 00:42
Впрочем имаше навремето един проф Пушкаров който ми беше министър и ме уволни след мой въпрос.
Имахме излезнало плащане за специална стомана за " Металхим" От холдинга искаха разрешение да платят и аз му напомних че изпускаме срокове.
Той тогава ми отговори , че не било интелегентно да говорим за страна "пътник" по време на оперативките при него. Тя Холандия била с по голям брутен продукт, а Шел по скъп от "Газпром.
Тогава попитах как така Шел по скъп? По дълги са му станали тръбите или повече и с по голям дебит находищата . След два дни получих предизвестие.
Какво значи тук, че някой клерк погледнал тавана и казал някаква цифра. Нали си спомняш цената на банки , застрахователни компании , рейтинги и проче ала бала,. месец преди да се срутят и да направят световна финансова криза. Впрочем не мога да разбера на какво се радвате тук в блога няколко човека. Рублата загубила 50 процента например спрямо долара. А защо не сметнем, че и левчето загуби около 15%.Че нямаме договор с руснаците за догодина за газ, за уран... Ами ако почнат да ни продават с рубли. Какво ще правиме освен да купуваме. Общо около 2млрд ни е търговския дефицита годишно с руснаците. Е ако почнем да купуваме рубли за тези 2млрд стоки които купуваме от тях. Я помисли малко какъв ни е кярът от една Русия в криза. Ще се стремят да ни продават по скъпо, ще съкратят разходите си руснаците за почивка, за втори дом. Тоест ще идват по малко хора у нас, ще харчат по малко и по малко ще инвестират в курортни жилища. Кой белгийците или служители Ейпъл и Гугъл ще ги заместят.
Впрочем Белгия е съизмерима с България. Не е ли по редно да се притесняваме повече къде сме ние спрямо белгийците отколкото къде са руснаците ?
цитирай
4. ok3223 - Май си от докторите дето ги млатят
24.12.2014 16:40
за щяло и не щяло.Не излагай съсловието докторе
С този нисък таван дето ни показваш, и с глупостите дето си написал ставаш за смях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405885
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930