Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2014 05:55 - Ще си искат Тато я!
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 2034 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


    Вчера вечерта, ЧЕЗ отново показа, колко е готино да си монополист в Република България. Дружеството, държа половината от абонатите си в София и околните села без ток, в продължение на три часа и половина и то при температура под нулата, без предупреждение, без информация, без нищо. Така де, кои са тия, та да им се дава информация - и с нея и без нея пак ще плащат.

    Няма да питам, къде им е резервното трасе, осигуряващо захранване в случаи на аварийно изключване на тока - най-вероятно такова няма. Няма да питам и политиците (не че има как), защо не бранят интересите на избирателите си. Вместо това, ето малко фактология от Щатите. Обърнете внимание на цифрите в края, където е инфото на Lazard:


    "Денят, който енергийната промишленост отдавана очакваше, изглежда е съвсем близо. NY Times съобщи, че през последните няколко години цената на електрическата енергия, получена от вятърни и слънчеви елементи е спаднала дотолкова, че на някои пазари е по-ниска от електроенергията, получена чрез изгаряне на въглища или природен газ. Понижаването на тези цени дори се ускорява и през тази година няколко компании подписаха дългосрочни договори за закупуване на тази енергия на много по-изгодни цени. Цените на енергията от възобновяеми източници са особено ниски в областите с много слънчеви дни и ветрове, които в Северна Америка не са малко. Въпреки че в тези цени са включени държавни субсидии, алтернативната енергия е вече реална алтернатива на класическата, а държавните субсидии постепенно намаляват.
    Според информация на Lazard, цената на дребно в САЩ за електроенергия от слънчевите лъчи е 5,6 цента за 1 киловат час, а от вятърните централи - 1,4 цента за 1 киловатчас. Без държавните субсидии тези цени са съответно 7,2 и 3,7 цента. При използване на природен газ цената на киловатчас е 6,1 цента, а при използване на въглища - 6,6 цента."
                                източник; www.kaldata.com



  

    А енергодружествата в България, нека  обясняват колко им е скъпо да работят у нас и как направо ни подаряват тока без пари...


     Няма да сравнявам доходите в България и  САЩ. Жалкото е, че у нас няма никакъв механизъм или поне начин да накараш монополистите да изпълняват задълженията си по договор. 
     И ако не броим  смехотворните напъни на някои политици да плашат дружествата с отнемане на лиценза им, нещата са оставени напълно на  самотек и кефа на Монополистите.



   П.П. При бай Тошо, поне имаше ред:  режим на тока по схема два часа има, два няма, но имаше график и трудещите се можеха да си планират социалистическото ежедневие съобразно него. Днес, след 25 г. демокрация и при наличието на уж "пазарна икономика", цари пълна импровизация.

    Е, какво му е странното тогава, че 60% от хората си искат Тато!

                
     
 
       
       
       
     




Гласувай:
6



1. vencivaleri1951 - Докторе здравей!
27.11.2014 17:21
Ценообразуването освен икономическа логика е и политика,визия за нещата...
Да сравнаваш ценообразуването в две толкова различни страни и с различна философия във фискалната политика е неправилно-най малкото защото едната държава може да си напечати при нужда долари. Не се сравняват цени по този начин.
За да ти е по ясно ще ти дам следния пример. Една и съща операция например може да бъде оценена у нас за 500лева, в Турция за 1000, в Белрин зе 5000, във Флорида за 50000. Това не значи непремено , че във Флорида ще ти я направят 100 пъти по добре, или дори само по добре.
В Щатите е по евтин бенизина отколкото в Европа, но това не е защото себестойността му е по ниска...Напротив по висока е/зарад заплатите/ но фискалната политика е друга. Наложи на американците нашите сборове върху горивата и чакай да "гръмне Аврора" Щото Америка е на колела. Ако ти караш средно 10км да отидеш на работа , то американецът кара 100, а и в семейството колите са няколко.
Точно копирането на модели които на практика се оказаха не работещи в нас накараха хората да са носталгични за времето на Живков.
Нашите бяха близки с един от председателите на Комитета по цените. Сред факторите в икономиката започвада зрее мисълта , че е нужно нов тип ценообразуване, а и увеличение на цените. Казват на Живков, че се налага да се направят реформи в ценообразуването-нова методология. Засипват го с цифри, чужди опити и т.н Т Живков естествено , че нищо не разбира, но има характер и има своя визия за нещата./не казвам правилна/ Та той казва: Ами реформирайте, кой Ви пречи. Аз съм за реформи също. Всички си отдъхват и усмихват доволни. Преди да ги освободи обаче Живков казва: Имам аз едно мънЕчко изискване. Ще може ли?
-Естествено-"разрешава се условието", нали е в името на реформата:)
-Е, сега е лЕто. Искам и другото лЕто с една заплата семействота да си плати картите за почивка и да му остава всЕка вечер за бутилка вино и сладолед за децата.
Та той е за реформата уж, а им слага невъзможни репери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405184
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930