Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2014 06:40 - Местата в университетите - с хиляди повече от кандидат-студентите
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 4718 Коментари: 22 Гласове:
19

Последна промяна: 14.11.2014 05:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


    С удивление разбрах от телевизиите, че: - "Университетите обявяват допълнителен прием на студенти от 28 август", защото - "свободните места са повече от випуска, който завърши училище". Тази година имало 72 000 свободни места във Висшите учебни заведения за випуск от 59 000 абитуриенти. Евала!

    Донякъде щеше да е обяснимо, ако желаещи да учат липсваха само в специалностите физика и химия, които традиционно се смятат за трудни, зле платени, безперспективни и зрелостниците ги избягват. Но не е така - липсват и желаещи
да стават инженери, а балът за най-желаната специалност - Право, също е ударил дъното.

    С други думи - получихме си го. Всички ние. Направихме така, щото младите и грамотни хора, тези с ценз, да напуснат страната. Които имаха деца ги взеха със себе си, а останалите създадоха поколение и семейство в чужбина. За жалост, природата не се е съобразила, че на света има страна, в която качеството "интелигентност", не само не носи предимство, но и пречи, та безпощадно е създала законите за наследствеността. А те, най-общо казано гласят, че не може от тъпанари да се родят умни и схватливи деца. За целта трябват и умни родители. Ама откъде?!?

    Най-неприятното е, че дори и да се роди дете с потенциал, средата в която израства, бързо го лишава от него. Без много шум, то си става стандартен тъпанар, гледащ турски сериали, реалити предавания и безсмислени шоу програми, докато в съседната стая, майка му и баща му се наливат с гроздова и се карат за пари.
А после - дайте студенти. Дайте, ама няма....

   По тази причина, в Плавдиския университет, са намерили "страхотно" решение - прием без да се държи приемен изпит. Вместо него, с кандидатите се провежда събеседване, което предполагам протича горе-долу така:

   Преподавател: - Млади човече, кое ви мотивира, за да решите да учите атомна физика? Интересувате се от необятните тайни на вселената и искате да схванете по-добре същността на нещата?

    Кандидатстудент: - Ъъъ, не ама.....Вчера, докато разцъквах за стотен път на компа "Shadow of Chernobyl", установих колко ме кефи тая игра.... Стана ми интересно за радиацията бе пич, та зат"ва.

   А в медицинският университет ще още по-лесно. Както е тръгнало, достатъчно е да кандидатстваш с диплома от шивашки техникум, за да те питат какъв хирург искаш да станеш - коремен, гръден или неврохирург.


    Има-няма, след някоя и друга година, ще изчезнат въобще образованите хора. След това, ще забравим да четем и пишем. После, няма да разпознаваме буквите. А после....

   


   



Гласувай:
20



1. bgman13 - цитат:"С други думи - полу...
29.08.2014 07:42
цитат:"С други думи - получихме си го. Всички ние. Направихме така, щото младите и грамотни хора, тези с ценз, да напуснат страната. "
Значи, правиш груби грешки в правенето на изводи. Всички ние си го получихме, защото държавната власт умишлено управлява по начин, който да ни прецаква. Не ние сме направили така, че младите и грамотните да бягат от тука.
Преди известно време, слушам двама се надприказват. Единият му казва "Айде чао, и умната!". А другият отговаря, че умната отдавна е избягала в щатите. А аз си помислих, че не само умната е избягала в щатите. Парадоксът е че и русата избяга в щатитие.
Освен това, количество на свободните места за студенти, което е по-голямо от броя на абитурентите, няма никаква възможност да бъде запълнено. И от това, че не е запълнено, ти правиш извода, че тука са останали само простаците. Еми и ти си от тия, дето са останали тука, и доказваш, че не можеш да направиш една кръчмарска сметка.
Не разбираш ли, защо съществува тоя раздут щат за студенти? От една страна, това е и бизнес в платените университети; от друга - България е донор на мозъци за запада (по точно за миячи на чинии и проститутки с висше образование); а от трета - голямото количество диполми за висше, дето отдавна ги е изяла инфлацията, са опит на върхушката да прикрие пълния крах на образоването по време на демокрация, което е напълно разбито.

Освен това, чрез липсата на истински отбор, който да произвежда елитност на студентите, свалят нивото на българското образование, което през комунизма си беше направо марка - беше марка, но на запад не го признават, което трябва да те светне, че ония на запад въобще няма защо да ни бъдат критерии, да им цепим басма и да им се кланяме като на господ. А сега понеже целта е да ни развиват комплекси и всеки казва "Ето в България не можем да имаме добро образование"
Можем, можем! Но трябва грамотно да анализираме ходовете на враговете на българия, които са по върховете на българската държава.
цитирай
2. bgman13 - цитат:"Както въврви, след ...
29.08.2014 07:50
цитат:"Както въврви, след някоя и друга година, ще изчезнат въобще образованите хора. След това, ще забравим да четем и пишем. После, няма да разпознаваме буквите. А после...."

Не после, а сега ще ни теглят ножа!
цитирай
3. vmir - По времето на соца ни лъжеха, че сме на първо място по висшисти в света на глава от населението.
29.08.2014 10:41
Истината се оказа много-много по различна - в Западна Европа - 2.5 пъти повече, САЩ - 4 пъти повече, Япония - над 5 пъти повече висшисти на глава от нас. Въпреки това, старите лъжи все още са си в употреба, упорито насаждани, без значение колко ни наврежда вярата в абсурдни измислици. С натрапването на тези лъжи сме на път да станем световно най-неграмотни и необратимо затъпяващи без възможност да се видим какво представляваме в действителност, за да не би да се гръмнем от ужасТ. Последната загриженост я твърдят инициаторите на лъжите, за да мислим, че нямат нищо общо с тях.
цитирай
4. bubolina111 - тази всеобща простотия
29.08.2014 21:34
ние сами си я генерираме - липса на взискателност, липса на родителски контрол,
адмириране на някакава плоска "доброта" и абсолютна обгриженост на ниво "дечица".
Е, питам тези същите "дечица" кой ще ги лекува, кой ще им кара самолетите, кой ще
им ремонтира и инсталира техниката.
АМИ НЯМА КОЙ, ОСВЕН СЪЩИТЕ ОЛИГОФРЕНИ, СРЕД КОИТО ВИРЕЯТ.
цитирай
5. blondinkas4uk09 - Bgman,
29.08.2014 21:36
извинявай, но за съжаление, "ония на Запад" ще бъде добре да са ни критерий в много аспекти на образованието. Просто ако посетиш някое университетско градче, дори и наблизо (Кембридж, Оксфорд) и седнеш някъде, да кажем да обядваш, около теб ще има студенти... заслушай се за какво и как си говорят и след това го сравни с това, което си говорят повечето студенти в България. Тогава ти стават ясни много неща по отношение защо сме на това дередже! :)
цитирай
6. raders - " От даскал - доктор. От свинар ...
29.08.2014 22:18
" От даскал - доктор. От свинар - говедар." - мъдрости на дядо Иван Пеев от родното ми село, който беше свинар и трудно изтрезняваше.
цитирай
7. bgman13 - извинявай, но за съжаление, &qu...
30.08.2014 00:21
blondinkas4uk09 написа:
извинявай, но за съжаление, "ония на Запад" ще бъде добре да са ни критерий в много аспекти на образованието. Просто ако посетиш някое университетско градче, дори и наблизо (Кембридж, Оксфорд) и седнеш някъде, да кажем да обядваш, около теб ще има студенти... заслушай се за какво и как си говорят и след това го сравни с това, което си говорят повечето студенти в България. Тогава ти стават ясни много неща по отношение защо сме на това дередже! :)



Ако случайно отида може и да се заслушам. И тогава ще го сравня с дивия аборигенски вой на българите (опитващи се зверски да проговорят английски), дето са изпаднали поголовно в чуждопоклонничество. Какъвто е и твоя, а и на автора на поста, у когото в момента сме на гости. Та както ти казах, сега не мисля да ходя до Кембридж или Оксфорд. Но след като си там, позаслушай се пак, какво си говори оная младеж със синя кръв, дето говори по-добрия английски и направи сравнението ти! И ще ти станат ясни много неща по отношение защо сме на това дередже.

А междувременно, ще ти дам една информация, за английското образование в средните училища - те учат биология, физика и химия като един предмет и резултатът е че не са чули, какво е това кучешка тения и че трябва да си мият ръцете, особено след като са пипали някое куче. Не знаят и какво е това кислородна вода, и как действа атомния кислород. В България навремето това се учеше в седми клас.
В Англия се шири схващането, че китайците били вече по-образовани от англичаните, защото в Китай в следствие на ограничаването на раждаемостта, семействата имат по едно дете и понеже е едно, те били инвестирали всичко в него и то ставало много умно. Типична малоумна английска меркантилност. Какво да ги слушам повече? Прочее, те не са далече от идеята да почват да учат китайски. Така че почвай и ти.
Прочее, искаш ли да ти пусна мнението на Робърт Луи Стивънсън за англичаните и да ти разбия напълно снобските илюзии?

цитирай
8. larryone - Значи, правиш груби грешки в п...
30.08.2014 04:40
bgman13 написа:

Значи, правиш груби грешки в правенето на изводи. Всички ние си го получихме, защото държавната власт умишлено управлява по начин, който да ни прецаква. Не ние сме направили така, че младите и грамотните да бягат от тука.


Уважаеми, а кой избира представителите на държавната власт, тоест тези, които ни прецакват? Не сме ли ние? Това имам предвид като казвам, че "си го получихме". А ще се учудиш, колко много неща знам - и защо е раздута бройката в Университетите и училищата и защо държат децата полуграмотни. Знам и какво е образованието по света...Не бързай да правиш изводи - не знаеш нищо за мен. Бъди здрав!
цитирай
9. larryone - Истината се оказа много-много по ...
30.08.2014 04:41
vmir написа:
Истината се оказа много-много по различна - в Западна Европа - 2.5 пъти повече, САЩ - 4 пъти повече, Япония - над 5 пъти повече висшисти на глава от нас. Въпреки това, старите лъжи все още са си в употреба, упорито насаждани, без значение колко ни наврежда вярата в абсурдни измислици. С натрапването на тези лъжи сме на път да станем световно най-неграмотни и необратимо затъпяващи без възможност да се видим какво представляваме в действителност, за да не би да се гръмнем от ужасТ. Последната загриженост я твърдят инициаторите на лъжите, за да мислим, че нямат нищо общо с тях.


vmir - отново сте напълно прав. Поздрави!
цитирай
10. larryone - ние сами си я генерираме - липса на ...
30.08.2014 04:45
bubolina111 написа:
ние сами си я генерираме - липса на взискателност, липса на родителски контрол,
адмириране на някакава плоска "доброта" и абсолютна обгриженост на ниво "дечица".
Е, питам тези същите "дечица" кой ще ги лекува, кой ще им кара самолетите, кой ще
им ремонтира и инсталира техниката.
АМИ НЯМА КОЙ, ОСВЕН СЪЩИТЕ ОЛИГОФРЕНИ, СРЕД КОИТО ВИРЕЯТ.


Така е, затова е добре, човек да се стреми да генерира интелектуални предизвикателства вместо простотии. Благодаря за мнението и поздрави!
цитирай
11. larryone - извинявай, но за съжаление, &qu...
30.08.2014 04:50
blondinkas4uk09 написа:
извинявай, но за съжаление, "ония на Запад" ще бъде добре да са ни критерий в много аспекти на образованието. Просто ако посетиш някое университетско градче, дори и наблизо (Кембридж, Оксфорд) и седнеш някъде, да кажем да обядваш, около теб ще има студенти... заслушай се за какво и как си говорят и след това го сравни с това, което си говорят повечето студенти в България. Тогава ти стават ясни много неща по отношение защо сме на това дередже! :)


Оксфорд, Кеймбридж, Аахен или Вупертал - студентите там говорят за съвсем различни неща от българските си колеги. Темите вълнуващи бъдещите вишисти у нас, са като заглавия от вестник "Шок", примесени с малко мода.
цитирай
12. larryone - цитат:"Както въврви, след ...
30.08.2014 04:52
bgman13 написа:
цитат:"Както въврви, след някоя и друга година, ще изчезнат въобще образованите хора. След това, ще забравим да четем и пишем. После, няма да разпознаваме буквите. А после...."

Не после, а сега ще ни теглят ножа!


И още нещо - да не сте почитател на партия "Атака"?
цитирай
13. bgman13 - Уважаеми, а кой избира пред...
30.08.2014 10:07
larryone написа:


Уважаеми, а кой избира представителите на държавната власт, тоест тези, които ни прецакват? Не сме ли ние?


Разбира се, че не сме ние. Основната тема в моя блог е именно да доказвам, че избирателните системи (не само в България а и в т. нар. "демократичен свят") е измекярска и чрез нея електоратът нищо не избира. Не само че съм го доказал убедително и неопровержимо, но и съм предложил правилна (т.е. демократична) избирателна система.
цитирай
14. bgman13 - И още нещо - да не сте почитател ...
30.08.2014 10:17
larryone написа:


И още нещо - да не сте почитател на партия "Атака"?


Щом ме припознаваш, като почитател на партия "Атака", значи би трябвало да си запознат с това за което се бори партия "Атака". Би ли ми казал в такъв случай, къде точно видя, че партия "Атака" има намерението да внедри истински демократична избирателна система? Дай ми точния механизъм, ако обичаш! А аз ще ти дам моя и ще ги сравняваме. Това че партия "Атака" говори и истини, не променя факта, че тя лъже. А говори истините освен с цел да привлече новородени шарани, също и с цел да компроментира тъкмо истините, които казва. И сега ти един вид ми казваш "Ха ха - говориш същите дивотии, като партия "Атака"!"
цитирай
15. bgman13 - По времето на соца ни лъжеха, че сме ...
30.08.2014 11:54
vmir написа:
По времето на соца ни лъжеха, че сме на първо място по висшисти в света на глава от населението.


И за успехите на България в спорта ли ни лъжеха? Световните, олимпийски, и европейски титли на малка България, според тебе сигурно са някакви нереални сънища?
Я виж тука, какво съм написал за такива като тебе:
http://bgman13.blog.bg/sport/2013/11/27/24-godini-nespiren-regres-i-oshte-ne-sme-stignali-dynoto-ili.1211568
цитирай
16. blondinkas4uk09 - Bgman, както си решиш, скъпи :),
30.08.2014 14:01
аз само ти предлагам да добиеш лични впечатления (без да слушаш какво казва РЛ Стивънсън за англичаните или мнението на други хора за средното образование на т.нар. западни държави). Що се отнася до мен, аз като цяло, ще продължа да предпочитам да комуникирам с ужасните англичани пред така готините българи. Наричай ме чуждопоклонник или както искаш, но просто ми е по-приятно. :) П.С. (разбира се, има хора, с които ми е приятно и в България и в блог.бг в частност. :) )
цитирай
17. bgman13 - аз само ти предлагам да добиеш лични ...
30.08.2014 20:54
blondinkas4uk09 написа:
аз само ти предлагам да добиеш лични впечатления (без да слушаш какво казва РЛ Стивънсън за англичаните или мнението на други хора


За англичаните имам директни впечатления. Не конкретно за английските студенти, а за анличаните. Мнението ми не е много добро. Мога освен това да ги сравня с българите и не смятам че българите са по-лоши.
П.П. Разбира се има и англичани, които са по-добри от някои българи.

blondinkas4uk09 написа:
Що се отнася до мен, аз като цяло, ще продължа да предпочитам да комуникирам с ужасните англичани пред така готините българи.


Ако има черта на готините българи (с които не предпочиташ да си губиш времето да комуникираш, щом наоколо ти се мяркат англичани), която не понасям е че повечето наистина са като тебе - хем аборигени, хем сноби. Виждал съм го това раболепие в очите български, в момент когато се опитват да комуникират с представителите на въпросния аристократичен народ стотици хиляди пъти. Англичаните също са сноби, но поне не са аборигени. Това е така, защото те са колонизаторите и съответно се имат за нещо повече от такива като тебе.
цитирай
18. blondinkas4uk09 - Oт повечето българи
30.08.2014 23:05
лъха злоба, комплексираност и грубост... както и от твоите думи..., но това само ме кара да се смея. :)
Бъди здрав, Bgman, и се усмихвай по-често! :)
цитирай
19. bgman13 - Повечето българи не са нищо ново под ...
31.08.2014 11:59
Повечето българи не са нищо ново под световното слънце. Особено такива като тебе. Много преди вас - от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч.
В по-късни времена, Паисии се обърна към такива като тебе със злобните комплексирани и груби (но истинкси) думи : "о неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш и пишеше на своя език!"
В още по-късни времена Вазов се провикна: "Език свещен на моите деди!"

Но тия са разбрали, че за да станем като аристократичните народи, трябва да престанем да бъдем техни лакеи. А ти продължавай да лакействаш.
Зомбирана и оснобяла, продължавай да дрънкаш глупости! Не само че не си нищо ново под слънцето, а споделяш едни и същи виждания с последния циганин в България.

П.П. Когато мисля, нямам навик да се усмихвам. Нито да мразя. Трябва да съм напълно спокоен, което е специално психическо упражнение. Тренирам го цял живот - него, както и много други не само психически, но и физически упражниния. Не ми се вярва, точно ти да можеш да ми дадеш акъл по тоя въпрос. Нито пък преялите англичани, американци и не знам си още какви потомци на римската аристокрация, дето е трябвало непрекъснато да яде, за да покаже че е знатна. Науката, която съм завършил, на теория и практика, произхожда от областта на Хималаите. Била ли си там? Слушала ли си някой път как говорят ония там? Сравнила ли си ги с англичаните, за да видиш, кои са дебилните простаци и бай ганьовци, дето не отиват в мислите си по-далече от келепира?
цитирай
20. bgman13 - и се усмихвай по-често! :) П...
31.08.2014 12:23
blondinkas4uk09 написа:
и се усмихвай по-често! :)


Понеже забелязвам, че си взела да се интересуваш от психическа самодисциплина, при търсенето на истина, може би ще ти е интересно, да видиш, какво казват висшите магистрати (които произхождат от изток, а не от запад) по тоя въпрос:

"52. При покана от страна на господствуващите божества, не трябва да се проявява нито привързаност, нито усмивка на задоволство, поради опасността от повторен контакт с нежеланото."
Патанджали, Йога-сутра, сиддхи-пада
цитирай
21. faktifakti - картинката е трагична,
25.09.2014 09:23
но плана на онези, които искат нация от овце сработва, останалите забегнаха навън
цитирай
22. larryone - но плана на онези, които искат нация ...
25.09.2014 17:42
faktifakti написа:
но плана на онези, които искат нация от овце сработва, останалите забегнаха навън


Така е, овцете лесно се управляват, задоволяват се с малко и гледат началниците право в очите. Виж, умниците спорят, недоволстват, често предлагат свои решения и искат високи заплати. Та, за какво са им на родните политици и бизнесмени умни хора?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405178
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930