Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2014 07:42 - Путин, демокрацията и интернет свободата
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 2395 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


   "Що е то: голямо, тежко, грозно и не трепе мухи?"
   "Отговор: съветска машина за трепане на мухи"


     Бях позабравил този виц от съветско време, но  напъните на руснаците да се представят за техническа нация, ми ги припомниха. Ето го и конкретния повод:

    "Руската компания bb-mobile официално представи своя нов таблет от серията Techno, който е копие на флагманския портативен компютър Apple iPad Air. Естествено, главното достойнство на това устройство е неговата ниска цена, а главният недостатък - слабите хардуер и софтуер. Маркетолозите на bb-mobile подканят руския потребител да закупи Techno 9.7 3G, призовавайки към патриотизъм. Techno 9.7 3G се продава при цена 7990 руски рубли или приблизително 220 американски долара." - източник  www.kaldata.com
                                  
    Естествено, че ще наблягат на патриотизма - кой нормален човек бил дал двеста и кусур долара за подобен кютук? Трябва наистина да си стоял дълго време на слънце и  без шапка, за да си купиш нещо, което е остаряло още преди да излезе на пазара. Всъщност, пълната невъзможност на руските инженери да сътворят нещо качествено не е от вчера (както и вицовете по този повод).


    Лично аз, имам незаличими спомени от сблъсъка ми с руския компютърен гений отдавна, още от 80 - те години на миналия век. Тогава, пак бяха се напънали да стават техническа нация и резултата беше две невероятни творения - МК "Электроника" и ПК "Агат". И докато "Электрониката" въпреки, че имаше функциите и мощта на часовник "Casio" (от тези с вградения калкулатор) все пак работеше, то Агата (който би трябвало да е копие на Apple II) се инатеше и си беше цяло постижение да стартираш някаква програма на него. Като цяло, приличаше на Епъл толкова, колкото Правец 16 прилича на Cray. 

    За да бъда честен, трябва да кажа, че за разлика от инженерите си, руснаците имат добри програмисти и хакери, но благодарение на Путиновите мерки за налагане на контрол в интернет пространството, за тях не се чува достатъчно. Поставят им се нелепи изисквания, пречи им се да работят свободно и въобще им се налагат тоталитарни схеми.

    Ето линкове към руски сайтове в които пишат професионалисти - без празни приказки.


http://habrahabr.ru/post/190480/
Как закрыть Интернет в России

http://habrahabr.ru/post/152058/
Мрачные перспективы развития российской интернетовской цензуры

http://blogerator.ru/page/runet-obrechennyj-cenzura-vpn-anonimnost-i2p-tor-dpi
Рунет обреченный: замуровали, демоны

 за линковете благодарности на FRED

   След идиотщините с огромният списък забранени сайтове; след делата срещу "Гугъл" и "Яндекс"; след изискването собствениците на форуми с повече от 5000 потребители да носят лична отговорност за изказаните от потребителите мнения; след принудата над собственика на "Вконтакте" да продаде акциите си и след изискването чуждите компании да държат сървърите си в Русия, на руснаците им е спукана работата. А когато "Рунет" се откъсне напълно от световната мрежа, ще има "Здравей Северна Корея!".

    Сякаш в подкрепа на гореизложеното, изданието "Ведомости" публикува съобщение, че: " руснаците ще ползват WiFi на обществени места, само срещу лична карта." Това, макар и трудно осъществимо, сочи посоката на мислене на Путин & Co. и доказва, че не е възможна демокрация при тоталитарно управление.

    Самият Путин, в последните месеци се държи като мадама в разцвета на критическата, а решенията които взима, започват поразително да приличат на Сталиновите. Отново започнаха да обясняват на руснаците, как никой не разбира самобитната им душевност, как целия свят е срещу тях, как иска да ги унищожи и само бащицата (в случая Путин), може да им бъде опора и да ги спаси. И те завалиите, вярват ли вярват....Ще вярват, къде ще ходят - иначе помните ли Политковская?!

   P.S. Ако не ме засягаше пряко, бих гледал на Путин само от комичната му страна и щеше да има много смях.
    Но, пробутването и налагането на проекти като "Южен Поток" и "Белене", както и  мафиотския стил залегнал в тях, илюстрират руския начин за правене на външна политика. А това вече не е смешно.

  
 
 



Гласувай:
9



1. анонимен - Освен оръжие не виждам какво друго ...
09.08.2014 08:18
Освен оръжие не виждам какво друго могат да произведат братушките.
За разлика от тях китайците произведоха и таблети и телефони
цитирай
2. bgman13 - Не беше много уместно, да говориш ...
09.08.2014 08:26
Не беше много уместно, да говориш срещу Южен поток и Белене, след като толкова дълго си говорил за компютри и мухотрепачки. Белене би трябвало да я сравниш по-скоро с Фукошима. А за да не говориш празни приказки, и позовавайки се на това, което казват професионалистите, би трябвало да отчетеш, че руските ядрени системи са едни от най-добрите в света. Аз си събирам статийки от разни вестничета и случайно имам една такава, написана от някаква клечка в световната ядрена енергетика, който обяснява, колко добри са руските реактори. Искаш ли да ти цитирам нещо от нея?
А по въпроса с Южен поток също си крайно необективен, защото Русия е номер едно в света по залежи на природен газ. А също и на общо количество на суровини. Западна Европа не може без руския газ. Тя е тая, която ще бъде крайния получател на газа от Южен поток и ако не го иска тоя газ, може да не го купува, дори и след като тръбата бъде направена. Въпреки, че не ми е много ясно, как тая тръба ще бъде направена, ако западна Европа не позволи да бъде направена на нейна територия, и как така България е нарочена за лоша, че щяла да даде тръбата да мине през България и това била голямата опасност. През това време Германия и целият ЕС действат основно на руски газ, който може и да секне ако тренспорта през Украйна спре.
Съвсем очевидно е (освен за демагозите), че ЕС си прави харакири с политиката си към Русия. Тая харакири-политика започва като някакво емабарго, при което ЕС ще купува газ откъде - от Катар ли? Или от САЩ?
Но заплашва да се превърне в пълномащабна война с Русия. И Русия не е виновна за агресивната политика на запада спрямо нея.
А що се отнася до руските инженери те са много добри, но колониалният център е на запад а не в Русия. Към тоя център се насочват и българските специалисти (спомни си за оня доктор, дето ти разказваше). И ако ще ми критикуваш политика, вземи моля ти се та стани иститнски дисидент и се насочи срещу истинската власт, а не срещу политическите плашила!
цитирай
3. larryone - Или аз лошо обясних, или ти лошо ...
09.08.2014 18:24
bgman13 написа:


Или аз лошо обясних, или ти лошо ме разбра?! За качеството на руските реактори не съм писал нищо. Не съм съгласен с непрозрачния и нечестен, мафиотски стил налаган от руските "бизнесмени", в случая спрямо България. И кой оспорва природните дадености на Русия? Да имат и то много. Въпросът е, какво прави Путин с тях и защо са се превърнали в суровинен придатък на света. Нали имат страхотни инженери - ами да вземат да ги преработват и да изнасят готов продукт. Хем е по-скъпо, хем е по-престижно.

цитирай
4. larryone - Освен оръжие не виждам какво друго ...
09.08.2014 18:32
stoyanski написа:
Освен оръжие не виждам какво друго могат да произведат братушките.
За разлика от тях китайците произведоха и таблети и телефони


Здравейте, китайците наистина са страхотни. Освен таблети и телефони, произвеждат и суперкомпютри (ако не се лъжа и в момента, най-бързо работещия такъв е в Китай). За разлика от руснаците обаче, те се учат и усъвършенстват непрекъснато, а генералния секретар на ККП не се държи като разглезена жена.
АК-47 е и ще си остане върховното постижение на руската военна техническа мисъл. Опрат ли обаче нещата до съвременни технологии, руснаците предпочитат да внасят електронните модули, вместо да ги произвеждат. Поздрави!
цитирай
5. bgman13 - цитат:"Не съм съгласен с н...
09.08.2014 19:39
цитат:"Не съм съгласен с непрозрачния и нечестен, мафиотски стил налаган от руските "бизнесмени", в случая спрямо България."

А неруските бизнесмени, да не би да имат мното прозрачен и честен стил спрямо България? Освен това, май трябваше да поставиш и "руските" в кавички.

Основният върпрос, дето го обсъждаш е за цензурата над информацията и интернет.
Интернет е неконтролируем като първо.
А като второ, цензурата над информацията в западните медии е много по-страшна. Или по-точно опитите за такава, защото при наличието на интернет и тяхната се проваля. Но все пак има информация, която идва от организирани централи. Ако я нямаше руската централа, нямаше да има и коректив на западната мъгла.

цитат:"И кой оспорва природните дадености на Русия? Да имат и то много. Въпросът е, какво прави Путин с тях и защо са се превърнали в суровинен придатък на света. Нали имат страхотни инженери - ами да вземат да ги преработват и да изнасят готов продукт. Хем е по-скъпо, хем е по-престижно."

Точно така. Ама ти да не би да мислиш, че Путин и руснаците не знаят, че това е така? Знаят, само че играят по свирката на запада. Преди Путин да дойде, дали беше по-добре от тая гледна точка - тогава олигарсите изнасяха Русия на безценица. Доколкото знам щатите са си напазарували само уран на безценица за няколко века напреде. НА БЕЗЦЕНИЦА! Да не мислиш, че руснаците са чак толкова тъпи, та не разбират че продават на безценица?
Това което не си схванал ти а не руснаците е, какъв е механизмът, по който дойде перестройката и бяха подарени ресурсите на целия соцлагер на запада на тепсия. Тоя механизъм базира на контрол на руските и български политици, чрез корупция. Основното оръжие са хартиените пари, които западните държави си ги печатят, колкото им трябват, като са ги подсигурили с петрола на ОПЕК, чрез подкрепата на диктаторски режими - великите демокрации да, тъкмо те крепят диктаторите, назначават ги и ги преназначават.

Ти на това сигурно му викаш "немафиотски и честен стил"?
цитирай
6. larryone - Уважаеми, аз съм убеден дем...
10.08.2014 05:01
[quote=bgman13]

Уважаеми, аз съм убеден демократ и дълбоко уважавам чуждото мнение. Но в случая, и двамата сме ограничени от лимита 2000 символа на карето за коментари.Затова, ако напишеш това което мислеш, с удоволствие ще го прочета. Поздрави!








цитирай
7. bgman13 - Аз съм го написал - чети ми блога
10.08.2014 07:23
Ето няколко мои поста:
http://bgman13.blog.bg/politika/2013/09/30/bankite-triabva-da-bydat-eliminirani-ima-banka-ima-korumpira.1154210

http://bgman13.blog.bg/politika/2013/09/28/kak-bankata-prinujdava-horata-da-vzimat-krediti.1153180

http://bgman13.blog.bg/politika/2014/01/15/osnovni-principi-na-istinski-demokratichnata-izbiratelna-sis.1228615

http://bgman13.blog.bg/politika/2014/01/15/osnovni-principi-na-istinski-demokratichnata-izbiratelna-sis.1228626

В третия линк има друг линк, който представлява избирателната система, която предлагам. Фактически, аз твърдя, че демокрация няма, защото избирателните системи, които съществуват по целия свят са все измекярски. Ако си наистина убеден демократ, би трябвало да се концентрираш в темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403656
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031