Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 06:47 - Пълен конфиденс
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.11.2014 06:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


    "Либералният капиталист вярва, че търсенето на потребителя и предлагането на предприемачите са единствените фактори, които определят цената. И това е единствената справедлива цена, защото тя зависи единствено от волята на купуващите и от волята на продаващите." - Владимир Каролев

     Изключително правилен модел, базисен за капитализма и за жалост тотално незастъпен у нас. Това което е тук, каквото и да е то, не е дори и социален капитализъм, а без значение на терминологията и от самолет се вижда, че не върви.

     Да помечтаем малко: работата на Държавата е да събира данъци. Да следи за спазване на антикартелните и антимонополните закони и да защитава конкуренцията. Да осигурява безопасността на гражданите си и целостта на страната, издържайки за целта полиция и армия. Да има оптимално количество държавни служители и разбира се, да инвестира в реално нужни социални и здравни програми. Толкова.

     С изключение на селското стопанство (поради спецификата му), наличието на други сектори и производства получаващи държавни инжекции, освен дето е несправедливо, обезсмисля и самата идея за конкуренция. Дотираният некадърник е некадърник на квадрат и е много трудно да се бориш с него. Финансовата подкрепа от Държавата, винаги е съчетана и с политическа, а това е непреодолима комбинация. Това  принуждава креативните хора да емигрират или да се отказват въобще от идеята за бизнес в България.

     Същевременно, нарочените за "ключови" сектори въпреки помощта на Държавата, продължават да затъват. Цялата енергетика с налетите милиарди не регистрира подобрение. Припомням, че финансовите инжекции се правят с парите на българските граждани, а не с джобните на политиците. Дали ако имаше свободен енергиен пазар, нещата щяха да стоят така?

    Всъщност, този  модел устройва напълно енергийните босове и те много внимават да не бъде нарушен с приказки за енергийна борса и други  капиталистически приумици. Официалното обяснение са ниските доходи на населението. Няма да питам, защо след  24 години преход,  пак сме последни по доходи, но ми е интересно следното: Без помощ от държавата, колко ли минути са нужни на енергетиката за да се срине напълно?

    Днес виновни ЕРП - тата, утре Европейския съюз - дали пък не е от некадърност?

     Уникалността на Българския модел е съвсем очевидна: капиталисти със "закваската" на БКП (БСП), експерти "калинки" т.е хора без образование, познания и собствено мнение. Единствено задължително изискване - липса на съвест.

   Въобще, ситуацията е пълен конфиденс. И наистина, човек ако не се дозира внимателно,  ще вземе да изпадне в интровертност на духа..
     





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405267
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930