Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2014 06:54 - Някои от грешките в Лясковец
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1119 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 14.11.2014 05:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


    "Трябва да тренирате непрекъснато и целогодишно - в крайна сметка от това зависи живота ви. Но ако никога не влизате в бой, си оставате един добре трениран цивилен мухльо. В боя нещата са съвсем различни."

                                                                                  Дик Марчинко

  

    Вчера в Лясковец, МВР проведе акция по обезвреждане и задържане на въоръжен, психически неуравновесен човек, заплашвал да стреля по деца в училищен двор. Резултат - психично болният извади от строя половината членове на Специализирания Отряд за Борба с Тероризма (СОБТ), като при завързалата се престрелка, уби един от спецполицаите и рани други трима, преди самият той да бъде прострелян и заловен. Нещо се е объркало нали?
   
     Главният секретар на МВР каза, че акцията по задържането на Петко Петков в Лясковец е бил единственият възможен вариант според психолозите на МВР. По думите му експертите са стигнали до извода, че Петков е емоционално неуравновесен, агресивен и склонен към импулсивни прояви и преговори с него е нямало да помогнат.

    Не му знам психолозите на Светлозар Лазаров, нито им знам квалификацията, но в конкретния случай са допуснали грешки и така са подвели баретите.

    Грешка първа:  Действията на стрелеца Петко Савов, явно не говорят за склонност към импулсивни прояви, нито за каквато и да било неуравновесеност. Какво имам предвид: Човекът от около четири години се държи  не съвсем адекватно и заплашва, но въпреки това не предпиема нищо. Демонстрира наличието на добър самоконтрол на определено ниво. Уверенията ня психолозите, че Савов е неуравновесен подвежда баретите и те преценяват грешно или подценяват ситуацията.

    Грешка втора: след като са психолози би следвало да знаят, че психично болен човек, с наличието на патологична доминанта в съзнанието си е свръхконцентриран върху нея и не можеш да го изненадаш или разсееш по стандартния начин. Такъв човек е огледал и обмислил ситуацията отвсякъде, нащрек е непрекъснато 24 часа в денонощието и атака в шест сутринта е пълна глупост.

    Грешка трета: реакциите на психично болните са различни от тези на здравите хора. При тях инстинкта им за съхранение е занижен; действията им са различни от стандартните за дадения етнос и като цяло са трудно предвидими. При планирането на акцията, би трябвало да обяснят на СОБТ каква е разликата.

   Грешка четвърта: опитали са се да "вкарат" случая в стандартните рамки. Приели са, че Петков е неуравновесен и импулсивен и не са провели нужните психиатрични консултации, въпреки анамнезата за психиатричен проблем. А разликата между поведенческа психология и психиатрия е огромна и не е само в терминологията. И така нататък.

   Много се учудих, след като разбрах, че акцията е планирана цели два дни предварително. Като гледам резултата, не ми се мисли какъв щеше да е той, ако на баретите им се беше наложило да действат без подготовка.
    Случаят е известен на властите от около четири години, но както обикновено - нищо. Мързелите от "отговорните" институции така и не се научиха, че заплата не им се дава за благороден произход, а за да работят. Няма да му мислим, какво би се случило, ако Петков беше застрелял 5-6 деца ей така за разнообразие.

    Нормалният ход на нещата би следвало да изглежда така: още преди четири години, човекът би трябвало да е настанен в психиатрична клиника, където да му бъде поставена диагноза и да му бъде назначена терапия т.е. да бъде лекуван. След постигане на задоволително състояние, трябва да бъде продължи лечението си в психодиспансер, където да се води на отчет. С него да работят психиатри - вероятно дълги години. Състоянието му да се проследява динамично, постепенно и само ако е възможно да се подготви връщането му в обществото. Така за около 5-6 хиляди лева щяха да бъдат избегнати много нещастия.

   Да, но това няма как да стане. Психиатриите се разпадат, психодиспансерите са закрити, психиатрите са в чужбина, а психично болните са изоставени без лечение и грижи. И резултатите не закъсняват.
  




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deleted-4udovi6teto - !!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.03.2014 08:00
Право в десетката!
Чу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403690
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031