Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 05:58 - И този път е като предишния
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 10.03.2014 06:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


   " 50 болници в отдалечени и рискови райони ще си разделят 6 млн. лв. допълнително финансиране за тази година. Те трябва да отговарят на условията поне 40% от населените места в общината да са отдалечени минимум на 40 километра от областната болница; делът на възрастното население да е по-висок от средния за страната; безработицата да е над средната."

    От това просто няма смисъл. Правителството продължава да бъде изключително старателно в стремежа си да не променя нищо в здравеопазването.
    Малко размисли: ситуацията в провинциалните болници е плачевна. В повечето едва кретат по 1-2 отделения (най-често вътрешно и неврологично), а повечето от докторите изпълняващи професионалният си дълг в тях, са се дипломирали по времето на Вълко Червенков. Толкова са възрастни, че колкото и да са добронамерени вече са опасни за пациентите си. Техника почти няма (особено такава дето да ти свърши работа), лабораториите правят само най-елементарни изследвания, а инвазивни манипулации не се извършват. Няма хирурзи, анестезиолози - реаниматори, кардиолози и травматолози. За потоанатоми да не говорим (то санитари няма, та..). Сградният фонд е напълно амортизиран, отопление през повечето време няма, хигиеннни условия също. Тази гробница, не може да бъде наречена здравеопазване.
    На всичкото отгоре, здравният министър Таня Андреева каза, че "Болници, които не работят спешност, няма да получат субсидия”. Това вече си е чиста демагогия. Как при тези условия, закъсалите провинциални болници да работят спешна медицина? С какво? И най-важното кой?!
    В момента, с обемът манипулации които се извършват в тези лечебни заведения е такъв, че с тях може да се справи всяко отракано Джи Пи и то без да има нужда от допълнително финансиране. Да ги прегледа, да им премери кръвното, да изпише някоя рецепта - това може да го свърши и фелдшер. А като си  помисли човек, повечето хора в тези региони са трайно безработни и дори са забравили как изглеждат парите - за какво им е рецепта? И без това нямат пари да си платят лекарствата.....
    Същевременно, от години в здравното министерство са внесени и отлежават няколко проекта за реформи касаещи здравеопазването в провинцията, при това заедно с точните икономически разчети, но продължава нищо да не се случва. Сменят се правителства, а ситуацията само се влошава.
    Министърката, правилно е схванала, че държава, която има добра спешна помощ, има и добро здравеопазване и съответно трябва да се работи в тази посока. Ако се довърши оборудването на областните спешни центрове и се намерят пари за нормално заплащане на лекарите за да искат работят в тях, евентуално може и да стане малко по-добре. Само на ентусиазъм не може да се разчита.
    Другият важен момент е бързото придвижване на болните до спешния център. Предишното правителство щеше да оборудва медицински хеликоптери с реанимационен набор за спешен транспорт, но това не се случи - политиците предпочетоха  те да се возят в тях. Сегашното за съжаление, не дава и дума да се изговори за оборудвани медицински хеликоптери явно считайки, че от подобно превозно средство плебеите просто нямат нужда - на тях им стигат и скапаните линейки движещи се по още по-скапаните пътища. Е, не е така. Категорично!
    Пребивавалите в Скандинавието знаят чудесно, че не броят болници е определящ за качеството на здравеопазването. При наличие на три - четири добре оборудвани Областни спешни центъра към големите болници, с добри специалисти и бърз транспорт на болните до тях, нещата в повечето случаи се овладяват успешно. Долекуването след това, също не е проблем.
    Демагогията обаче, е единствената доктрина, радваща се на пълно одобрение от всички нашенски политици без изключение. Съчетана с достатъчно количество глупост и нежелание да се взима предвид мнението на други хора, се е получила една истински смъртоносна комбинация.
    Шест милиона лева за 50 (петдесет) болници е жива подигравка. Шест милиона е цената на една горе-долу добра къща в Бояна или Драгалевци, при това без  особено голям парцел към нея.
   Отчитам, че наближават избори и у хората от забравените краища на страната трябва да се създаде илюзията, че и за тях се прави нещо, но така просто не става. Става дума за човешки живот и за съжаление, всеки има само по един.
   




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405411
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930