Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2013 18:52 - Толкова смело, че чак смахнато
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1043 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  

Молитва на лекаря

Опази ни, Господи,
от неспособността да се отказваме от мнението си,
от твърде силния ламтеж по новото и от презрението към старото,
от величаенето на знанието над мъдростта,
на науката над изкуството
и на ума над здравия разум,
от лекуването на пациентите само като медицински случаи
и от превръщането на лечението в по-печално изпитание
от мъките, причинени от болестта.

Сър Робърт Хъчинсън (1871-1960 г.)



   Когато разглеждам групови снимки, винаги съм се чудил защо най-грозните се бутат да бъдат винаги най-отпред, като при това се разполагат така, че закриват поне двама трима много по-добре изглеждащи. Тази липса на съобразителност, предполагам е свързана  с липсата на правилна самооценка.
    Подобни нагласи има и сред ръководещите здравеопазването у нас. Ако Таня Андреева и Румяна Тодорова работеха по специалността си, може би щеше да е добре.   Вместо да отчетат  правилно, както собствените си възможности, така и тези на своите "експерти", те се опитват да налагат авторитарен стил, който в медицината не само не е възможен, но е и много вреден. И двете бъркат желание с възможност и взимат еднолични решения, тип "Големият скок на Мао", като така правят нещата в здравеопазването още по-нелепи.
    Какво имам предвид: след като видяха, че пари за здраве не само няма, но няма и да има, вместо да коригират начина и размера на финансиране, или да помислят за въвеждане на диагностично-свързани групи, решиха да пренапишат "клиничните пътеки". Обяснението - от осем години не били коригирани - т.е. обяснение няма. Държа да отбележа, че и етиологията и патогенезата на заболяванията, не се променят по "политически съображения" - те са обективна реалност. Могат да се "коригират" единствено терапевтичните критерии и то в посока към занижаване. С пренаписването на клиничните пътеки, на практика се цели точно това.
    Глупост втора: ще отварят спешни центрове из страната и така ще намалят смъртността с цели 10%. А защо само с 10 процента, а не примерно с петдесет? Или още по-добре - направо да постигнем безсмъртие? Хайде по-сериозно, така не се изказват вече и в Северна Корея. Въпрос - кой ще работи в новите "малки Пироговчета"? С евентуалното 10% - нтно увеличение на заплатите, проблемът с липсата на лекари ще остане. При това, някой от "здравните експерти", правил ли е сметка, колко струва месечната издръжка на Спешен център със средна натовареност? Бих се радвал, ако има такъв разчет да му хвърля едно око. А здравно неосигурените - броят им по региони? Финансиране на долекуването при тях - средства? Специалисти - с какво ще ги привлекат от София да отидат примерно в Хасково и да работят при същото или по-ниско заплащане?
    Както се казва: - не става само с ядене - трябва и акъл. Като не ти стига, ами  поискай си. Но липсата на диалог е характерна за неуверените в себе си и страхуващи се  да не сгрешат нещо хора. Те знаят, че в България наказан за некадърност няма и го дават смело. Дори смахнато!
  




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. theeconomist - Честит Божич, Лари!
27.12.2013 12:49
Да не става само с ядене, но не става и само с акъл, трябват и парички. Като онези за които в странна анестезия си забравил.1 400 000 000 леФчета дето ги засмука ректора на Московският институт по финансии от резерва на НЗОК.
И си ги тури в бюджета, за да се отчете пред господарите си с нисък дефицит.
Бывай дружишче!
цитирай
2. larryone - Какво да прави горкият, като му се е ...
28.12.2013 06:47
Какво да прави горкият, като му се е паднало да управлява финансите на такава невероятна държава? Всички знаят, че размера на осигуровките е крайно недостатъчен и всеки следващ здравен министър не прави нищо по въпроса. Защото, ако почне да се репчи ще го махнат. А той не е станал министър за да се опита поне да направи нещо за здравеопазването. Станал е министър за да бъде част от управлението т.е. да бъде "на власт. Знае много добре, че за да остане на власт, трябва да скача толкова високо, колкото му кажат. И той скача ли скача. Затова нищо не стана и при предишното управление, няма да стане нищо и при сегашното. Сменяват се некадърници, а за лекари и пациенти става все по-трудно.
Колкото до Дянков, явно господарите на сегашните ни управляващи са го харесали, щом са го сложили да ги учи на финанси....
Икономисте, желая ти здраве, пари и спокоен живот!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403710
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031