Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2013 07:39 - Модерните роби -2
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 575 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.12.2013 07:40




"Трагедията в рудник "Ораново" край Симитли на 16 юли, причинила смъртта на четирима миньори, не е могла да бъде предотвратена. Това е заключението на експертизата, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград, съобщи БНТ."


    Експертите стигат и до извода, че "няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд".


    Предполагам, че никой не е учуден от заключението на експертите. Аз също. За разлика от експертите обаче, знаех, че никой няма да е виновен още преди една година. Това не е защото съм голям експерт или защото "минното дело" е в кръвта ми, а просто защото си знам Държавата.


   Припомням:  " Какво се разбра за каторгата носеща името "мина Ораново": между 400 и 500 лева заплата, условия на труд като в 18 век, синдикална защита (хе-хе - глупости) няма, охраната е върнала на мода телесните наказания и бие миньорите, крепежните елементи са от дърво, няма даже и канарчета за индикиране на опасни газове, работниците са лишени от правото си свободно да изразяват мнение (забраняват им да говорят с медиите), а спасителни екипи може и да е имало, ама е било по времето на Тодор Живков.
Разбра се и друго: за последните осем години, в мината са загинали 7 души, а 32- ма са били тежко ранени. Човек би си казал, че при подобен процент на смъртност и травматизъм, държавните контролни органи отдавна са затворили обекта. Е, не са!"


    Това съм го писал когато се случи инцидента в мина "Ораново". Спомням си тогава, как министър Стойнов смутено обясняваше, че нещата в мината са толкова забатачени, че не само нямало никакви условия за безопасност, но концесионерът дори не си плащал и концесионната такса и едва ли не, още от утре затваряме рудника. По стара традиция се вдигна много шум и се изсипаха много заплахи за да се успокоят хората, след което разбира се не се направи нищо.

    Всъщност не съм съвсем прав - направи се експертиза. Резултат: няма виновни, нарушенията са само косвени и няма да взимаме мерки. С други думи, който от миньорите има късмет, не само ще работи, но дори може и да остане жив, който няма - божа работа. Иншаллах, биха казали от ДПС.
    Жалка история. Но не трябва да забравяме, че загинаха само четирима души. Следващия път, когато загинат двадесетина, може би все пак ще направят забележка на концесионера, да понамали темпото с което гинат миньорите, че е високо дори и за нивото на смъртност в мините на Сиера Леоне през 18 -ти век.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405260
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930