Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2013 05:43 - Биологични отпадъци - здравно неосигурени лица
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1727 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                   ма два вида жени - лекарки и всички останали"
                                                                               Сидни Шелдън




    " Просто ще има ясен регламент и болниците няма да се чувстват притеснени да отказват диагностика или лечение на пациенти, които не са здравноосигурени”, заяви здравният министър Таня Андреева.

    Като чета поредният невероятен проект на Здравната министърка, разбирам колко категорично прав е чичко Сидни. За женските качества на г-жа Андреева не знам нищо и не искам и да чувам, но лекарските и хуманните и нагласи са под всякаква критика.
   Един познат скоро се шегуваше, че на сайта на Нейшънъл Джеографик имало съобщение: даваме 15 000 евро за снимка на български здравен експерт, който знае какво върши. Не знам този проект сама ли го е измислила или са и помогнали "експертите" на МЗ и НЗОК, но се е получила пълна глупост.
    Да видим: "Безплатна медицинска помощ на неосигурените ще бъде оказвана само в случаите, когато животът им е застрашен." и "Мярката няма да обхване социално слабите, за които плаща социалното ведомство". И сега Спешна медицинска помощ се оказва безплатно на всички, а в останалите случаи неосигурените граждани си заплащат и прегледите и изследванията и терапията (както между впрочем и много от здравно осигурените). И сега социално слабите се лекуват безплатно, като за тях плащат от Социалното министерство (по-точно никой не плаща). Така, че промяна няма.
   Ако въобще може да се получи нещо различно, то ще е в посока към по-лошо. Пример: преживявате катастрофа, имате съчетана травма (почти винаги при ПТП-та, травмите са съчетани) с полиорганна и полисистемна симптоматика и в резултат развивате травматичен шок. Ако имате късмет и шокът се овладее, след това би трябвало да ви изнесат пред болницата и да ви изхвърлят в контейнер с надпис "Внимание! Биологични отпадъци!", защото оставащите многобройни процедури по вашето лечение и  възстановяване, няма кой да ги плати. Да оставим настрана колко "хуманен" е този акт и как се съчетава с идеята за медицина въобще, която не е да излязат сметките на икономистите.
    Без да се плаща не може и това е факт. Не може обаче, вместо да привлечеш хората към идеята за солидарно здравеопазване, да ги отблъскваш с нелепи и антимедицински приумици. Една система в която две трети от хората не вярват, не е никаква система - това вече би трябвало да са разбрали дори и политиците, а какво остава за здравния министър. Та предлагам - да се опита все пак с повече мисъл и с по-малко предложения базирани на първосигнални решения.

   Може и да се получи.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deleted-4udovi6teto - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20.11.2013 06:13
Браво, прекрасен пост, човечност, разум и доброта във всяка една дума!
Чу
цитирай
2. kabuli - Защо
20.11.2013 07:56
Лазар прогледна, а другите, подобни нему, тънат в мъгла? Не знаят какво вършат или вършат, каквото знаят? То май не е ли едно и също!
Поздравявам ви за позицията ви на лекар!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403710
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031