Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 05:55 - Няма смисъл, но продължава
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 786 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      “Германия иска мир, обаче мир, който да дава еднакви права и задължения на всички; мир, който да създаде яснота и да премахне класовата борба между народите, който ще създаде нов ред между нациите, почиващ върху справедливостта и целящ благосъстоянието и доброто на всички народи”  Гьобелс.

      Вместо Германия, напишете СССР и ще се получи чудесна комунистическа реч от близкото минало.

     “СССР иска мир, обаче мир, който да дава еднакви права и задължения на всички; мир, който да създаде яснота и да премахне класовата борба между народите, който ще създаде нов ред между нациите, почиващ върху справедливостта и целящ благосъстоянието и доброто на всички народи”. И още:


     “Германската младеж е длъжна да живее, работи и твори според желанието на Фюрера” - отново Гьобелс.

    Този път заменете "германската" с "българската" и "фюрера" с "Партията" и ето:

    "Българската младеж е длъжна да живее, работи и твори според желанието на Партията".

     Доста точни, дори леко смущаващи съвпадения, дължащи се на близостта между двете доктрини. Разликите  доколкото ги има, са предимно терминологични  в теоретичната част.Те са плод на желанието нещата да бъдат представени като много различни. А те не са.

   Степента на сходство се избистря основно при практическото приложение на двете доктрини. Едната обявява за виновни евреи, цигани, славяни и комунисти, а на другата и пречи целия свят, плюс врагът отвътре - този с партиен билет.
    За приликите между двата режима е писано доста, но целта е друга. Интересно е да се види различният прочит на историята, който Германия и СССР правят и различните резултати, които постигат. Например:

     Германците имат солиден комплекс "за вина" от действията на националсоциалистите, руснаците се гордеят с комунизма;
     В Германия не можеш да говориш за доктрината националсоциализъм като за нещо добро или да проповядваш идеите му. Всъщност може, но рискуваш сериозна ефективна присъда. В Русия колкото повече хвалиш стореното от комунистите и се превъзнасяш по миналото, толкова по-голям шанс имаш да стигнеш далеч.
    В Браунау ам Ин, хората не се гордеят с известният си съгражданин и правят всичко възможно да се отърсят от клеймото "роден град на Хитлер". В Гори се гордеят, че са градът, където Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин е ощастливил света с присъствието си и дори му бяха  сложили и статуя. Доста е спорно, кой от двамата е злият гений на ХХ век.
    Германия губи войната, държавата на практика не съществува; цялата и територия  е изорана от военните действия. СССР я печели, държавните структури не са унищожени; руснаците  имат региони, останали териториално и промишлено незасегнати. Въпреки това, точно 16 години след победата, СССР взима нисколихвен заем от Германия в размер на 12 милиарда германски марки и така се ражда изразът "победителите просят от победените". Днес, немската икономика е водеща в Европа и е след първите в света, докато руската (доколкото я има) се е превърнала изцяло в "суровинен придатък" на високоразвитите западни държави.

   Неизбежно възниква въпросът, а къде сме ние? У нас реална икономика няма и така отпада едно голямо бреме за сравнение. В идеологически план - теоретично имаме  "ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН", но разбира се на никой дори и през ум не му хрумва да го приложи.  Социализмът (или поне това, което е било у нас и в СССР) е на почит, голяма част от населението изпитва носталгия по тоталитарното минало,а на кормилото са наследниците на предишните партийни управници. Сравнително нисък процент от хората смятат тоталитарните извращения за престъпление и всичко си е като едно време. Принадлежността към Европа вълнува малко хора - предимно представители на интелигенцията, за възприемане на евроценностите да не говорим. Оказва се, че Германия е доста далеч от нас не само в икономически план.

    Ако германците се отнасяха със законите си като нас, може би немските домакини още щяха да въздишат по обречената любов на Хитлер и Ева Браун, или биха плакали над злочестата съдба на Магда Гьобелс и шестте и деца. Но историята е извървяна, поуките са направени, гледа се напред и Германия  е в челото на Европа. Останалите, които не се учат от историята (като нас) са осъдени да повтарят едни и същи грешки. В митологизирането на една мъртва, финансово нелепа идеология,  няма нито смисъл,
нито здрав разум.

    

    





 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. theeconomist - Маршал!
11.10.2013 14:41
Това не е само чин...:-))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403788
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031