Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2013 06:14 - Бедни ми Хипократе!
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна." - откъс от Хипократовата клетва.

  Упражняването на медицина у нас, отдавна не е нито професия нито призвание. Занимаването със здравето на хората се е превърнало в безсмислено занимание за заклети наивници, неносещо полза за никого - най-малко пък за пациентите.
     Доживях Здравната каса да откаже адекватно лечение на онкоболна млада жена с мотива, че касата няма пари. С този отказ, въпросната институция обрича жената (ще го кажа така) на "не особено перспективно бъдеще". Срам и позор. С други думи - добре дошли при експертното правителство на БСП и се наслаждавайте на решенията му. Искам да отбележа, че става дума за жена изряден платец на здравни осигуровки, намирала дълго време по 7000лв. на месец за да се лекува, а не някое за здравно неосигурено лице.
     Никой не заслужава да получи подобен отговор от медицинска институция, особено пък болен, който от 14 години се бори за живота си. Отказът на лечение, не само няма нищо общо с Хипократ, но и с елементарната човещина, която у служителите на Здравната каса се оказва натикана в дъното на килера.
   Недостигът на средства не е от вчера. Некадърниците на ръководни постове в здравеопазванито - също. Но докато Десислава Атанасова нямаше нищо общо с медицината и беше трогателно наивна в опитите си да  изглежда компетентна, то в това правителство и здравният министър и шефката на Здравната каса, са лекари. Поне по докумети....
    Най-лесно е да се говорят глупости по медиите - за втори стълб на здравното осигуряване, за базисен пакет здравни услуги, за регламентирано доплащане и прочее недомислици, както и да се обвиняват прждеуправляващите за дереджето на касата. След като считат, че Симеон Дянков е отклонил в неизвестна посока милиард и половина от бюджета на здравното осигуряване, да вземат и да го осъдят. В правовите държави, съдът определя кой е винавен и налага справедливост, а не шефките на закъсали институции, чрез приказки по вестниците. Но няма да го направят. Това би означавало да бъде започнато търсенето на справедлива отговорност за некадърни и крадливи политици, а те подобно нещо не могат да допуснат.
    За да се избетне финансовата безизходица в Здравната каса и Здравното министерство, предлагам: по примера на Пиночет да съберат на Националния стадион всички  онкоболни, както и тези с прекарани инфаркти, инсулти и болните от диабет. Там с един контейнер примерно зарин, могат да решат финансовите проблеми на здравните институции. Лошото е, че жертвите на здравната реформа са толкова много, че ако се отърват от изброените групи  болни, политиците ще вземат да останат без гласоподаватели.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405198
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930