Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2013 06:06 - Станишев, Местан и обърканите млади
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     
                                                            
                                                                 "Нас червеното знаме роди ни....."

    Доживях да чуя, как комунисти на най-високи държавни постове  се обиждат помежду си на "комунист". Явно търпението на протестиращите ще бъде възнаградено и току виж политиците изживели катарзис.
    Вчера Сергей Станишев нарече Борисов: "комунист и то от най-отявлените. Човек, на когото в главата му още ехтят залповете на Аврора". Принципно е прав и Борисов е от същото котило - това на Партията,  но по-интересно е друго: ако Борисов е кадрова грешка на БКП,  самият Станишев за какъв се счита? Да не е някакъв прикрит демократ, правещ се на социалист само заради доброто заплащане? Нещо повече - да не вземе Серж да излезе седесар?! Боже опази!

                                                               "Всички са маскари....."

    На второ място се класира Лютви Местан, с риторичният си въпрос, зададен към ГЕРБ - "искате да си говорим за г-н Пеевски? Замълчете, защото ако продължавате, наистина ще започнем да си говорим за него и казаното няма да ви хареса!" - и те замълчаха. Категорично! Така питането, кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС потъна в небитието, съпроводен от гузното мълчание на ГЕРБ.

               
       " Каквото и да си говорим, социализмът си беше напълно фантастичен строй, както с приказните си герои поставили си нереални цели, така и със злодеите си - и те истински точно толкова, колкото и приказните герои."
    

    Също вчера, беше публикувано изследване, че 18% от младите до 35 годишна възраст, искали да живеят по времето на Тато. Основно, те били нискообразовани и роми.
    Някой би казал - потресаващо!  Ще излезе, че БСП са си свършили работата прекалено добре и в един момент, подкрепящият ги електорат ще им висне на шията като воденичен камък.
  При спор с познати, винаги съм защитавал тезата, че у нас БСП ще управлява още  дълги години и последният комунист ще умре в България, дълго след като и Северна Корея е отхвърлила въпросният строй. Това не се дължи на големият  управленски потенциал на БСП, нито на висока интелигентност от страна на нейните лидери. Просто у нас простите и необразовани хора са болшинство, а те много харесват БСП. Защо така?

    Най-близо до ума би бил отговорът - по инерция, но нещата не са толкова прости. Помислете, родителите на  младежите желаещи да живеят по времето на "соца", какви са. Ставало е дума и друг път, че от генетиката не може да се избяга. Въпросната наука твърди, че определящото за развитието на даден индивид са фенотипа и генотипа, които в тясна взаимовръзка. Просто казано: когато баща ти е бил слабо образован и те е възпитавал "като комунист" вместо да те прати да учиш, изборът какъв можеш да станеш е силно ограничен.

    Родителите на младежите, желаещи да живеят при Живков са били  обикновени работници. БКП обаче им е внушавала, че работническата класа управлява в социалистическа България; че те са движещата сила на прогреса - класа, гробокопач на капитализма и прочее глупости. Ангажирали са ги с измислена заетост, плащали са им заплати за абсолютно ненужна дейност, обявявали са ги за ударници; на Първи май и Девети септември са им връчвали гордо да носят "червеното знаме"; репортери са ги снимали за първа страница на "Работническо дело"; тези хора са се чувствали полезни и са смятали, че нещо зависи от тях.

    Хубаво, но идва 1989 година, другарите виждат, че са докарали Държавата до фалит и се самосвалят. Обявяват по телевизията, че вече е капитализъм (колко удобно) и всеки трябва сам да се оправя. Андрей Луканов дава прочутия си отговор: - на въпроса на журналист, откъде са тези 12 милиарда дълг, той нагло отговаря - изядохме ги. Пропуска  да обясни, че някои само са яли докато други предимно са работили. И ето не минава и година и БКП/БСП въвежда купонна система.

    Междувременно, бившите работници и ударници, с недоумение наблюдават, как въпреки, че продължават да работят старателно като преди, заводите започват да фалират и да биват изкупени на безценица. Виждат, как довчерашни партийни секретари и директори стават капиталисти. Вече никой не ги хвали, а за червеното знаме и дума не се обелва - напротив съкращават ги от работа, а опитите да си намерят друга са безуспешни. Навсякъде чуват, включително и от бившите си шефове едно и също - нямаш образование, не си достатъчно квалифициран, не работиш с нови технологии. Недоумяват, как довчера са били "солта на социализма", а днес вече се оказват без квалификация и за общ работник....

    И къде виждат изхода? В подкрепата за БСП до гроб. Изпълнени с носталгия и чувство за безполезност, те продължават да подкрепят партията, хванати за нея като удавник за сламка. Считат, че ако въобще някой може да им върне изгубеното минало, това е БСП, не съзнавайки, че няма как този, който ги е докарал до просешка тояга да им бъде от полза. БСП чудесно знаят всички тези неща, но им изнася да манипулират поддръжниците си по най-безскрупулен начин.

    Децата на тези хора, какви да станат? Нямат средства - ерго нямат и възможност за образование дори и да искат. И ето ги - здрави, млади хора, без цели и стремежи, но желаещи да живеят по времето на Живков.

    Поради засиленият емиграционен процес от страна на другите -  образованите млади хора, оставащите тук освен да си мечтаят за времето на Тато, няма какво друго да правят. И те гласуват за БСП и мечтаят ли мечтаят....




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. neprosvet - " Каквото и да си говорим, социализмът си беше напълно фантастичен строй, както с приказните си герои поставили си нереални цели, така и със злодеите си -
20.09.2013 08:42
До тука добре! Освен идеи, всеки човек има нужда и от ХЛЯБ и от МЕЧТИ...
Последните 23 години изживяни по идеите на Западната демокрация поляризираха хората. Много малко са богатите и още повече са бедните.Да не коментираме как, по какъв начин и кои у нас са богатите...всички го знаем. Всичко това кара обикновения българин да се чувства ПРЕЦАКАН и да изживява носталгия по миналото.
"В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са позорни.
А в държава, която се управлява без разум, богатствата и почестите са позорни."
Конфуций
Болно ми е за младежите, които не са живели през социализма и не познават неговите дефекти и несъвършенства и сега трябва да се чувстват нищожни и нещастни пред привидния блясък на Запада.
Друг е въпросът, кой има интерес от необразована и неориентирана младеж...или има желание тя да бъде само една бездуховна маса, която ще наричат ЕЛЕКТОРАТ. Дълга е темата и много, много болна...жалко за децата ни...изпуснато е едно цяло поколение. ЗАЩО?!
цитирай
2. socialismus - Светът олевява, нашата младеж също, кое е проблемът?
20.09.2013 11:08
Винаги ме е смущавал въпросът защо държавите, извършили първи буржоазни революции- Англия, Холандия сега са монархии. Отговарям си до някъде с поведението на хората сега, след реставрацията на капитализма в България.

Много силни са настроенията у нас срещу социализма и то едновременно с банковата криза и икономическият застой на Запад. Тези, които се почувстваха "герои" от 90 и 97- ма не могат да се съгласят с реалностите- западните прогресивни са леви, а богатите, стискащи парите си са десни. При това още от преименуването й, срещу БСП се лепят компромати, тъй че недоволните няма кого да намерят за изразител на възгледите си. При това и аз си задавам въпроса за модела, изграден от "Научния комунизъм" и какво остана от него, така че кризата на идеята е налице. Положителното, което остава е : държавното участие в икономиката; плановост; социална ангажираност на държавата. Това го приемат и леви, и десни, което всъщност е достатъчно основание да се смята, че социализмът не е заминал безследно.
цитирай
3. kmetova - малко се обърках от прочетеното
20.09.2013 16:46
Въпросът е не защо чак сега ГЕРБ гузно мълчат, а защо протестърите гузно мълчаха, когато Пеевски и медиите му работеха на "ползу Бойку" и пасмината му?
За първи път разбирам, че социалистическите идеи се наследявали генетично, а споделящите ги били необразовани, бедни и представете си, генетично обременени. Както разбирам от написаното пак сме разделени на "хубавите ние" и "лошите други". С една дума, който не е с нас е против нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405089
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930