Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 05:56 - Като в роман на Кафка
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1397 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       "Когато някой питаше Гутей Ошо относно дзен, той просто вдигаше пръста си. Веднъж един посетител попита момчето, което беше негов ученик: На какво те учи твоят учител? Момчето също вдигна пръста си. Чувайки за това, Гутей отряза с нож пръста на момчето. Момчето, пищейки от болка, побягна. Гутей му извика и когато то се обърна, Гутей вдигна пръста си. Момчето изведнъж получи просветление".


     Тези дни стана съвсем като в роман на Кафка -  в село Одърне, кметът открива паметник на Тодор Живков и така изпълнява предизборното си обещание. Когато прочетох това и аз подобно на ученика на Ошо получих просветление. Разбрах, в каква дъблоко философска държава живеем и колко "будистко" всъщност е всичко.

    Съвсем спокойно, действията на селският началник, биха били гордост са всеки дзен будистки храм по света, използващ "стрес-методи" за получаване на просветление. Припомням, че г-н кмета е излъчен от ДПС. Какво се оказва: забранили му обичаите, забранили му религията, сменили му и името и когато нищо не му останало, му били един шут в задните части по посока на Турция, а то вика - как хубаво си живеехме тогава! И настоява и иска паметник на този, който му е разбил живота. Невероятно - и това ако не е просветление, здраве му кажи! Ако и евреите бяха като българските турци, в Тел Авив щеше да има паметник на Хитлер. Не знам, това мазохизъм ли е или нещо друго, но говори за тежко увреждане на всички нива.

    Разбира се, Движението за права и свободи не вижда нищо нередно. Естествено, какво ли нередно може да има в това, кмет от ДПС  да открие  паметник на човека  извършил "възродителният процес"?!

    Това е реалността към 2013 година. С темповете с които регресира населението у нас, не ми се мисли,  какви ще бъдат предизборните обещания през 2016 година. Бих предположил някои неща, но съм сигурен, че няма да ми  достигне фантазия.




   



Гласувай:
8



1. vmir - Без да съм изпитвал или показвал какъвто и да било афинитет към ДПС,
10.09.2013 08:19
техни хора са ми предлагали пари и съдействие с безупречно похвална мотивация. Това е само началото на пътя, по който не съм тръгнал заради потресаващата неграмотност или неадекватност на хората им. Няма как да си пазаруваш набързо непознати хора за уж велики дела и да не се окаже, че тези "велики дела" са единствено претекст за привличане на безскрупулни хора за безскрупурни начинания. Това е тактиката на ДПС, подсилена избирателно с етническа риторика, където това може да оправдае явните подигравки с българските закони.
цитирай
2. socialismus - Психоанализа и подсъзнателни изживявания
10.09.2013 09:22
С желание да остана на терена на трансценденталните преживявания се впускам да коментирам какво правят психоаналитиците. Един казва "сънувах, че ме гони куче", а психоаналитикът казва "подсъзнанието ти казва, че тъщата не те обича". Друг казва "сънувах, че съм от камък", а психоаналитикът казва " това е подсъзнателно желание да си фалос и да обладаеш вечността". Така някои знаят повече какво сме преживели от нас самите.
Това казвам по повод "забранили му обичаите, забранили му религията, сменили му и името и когато нищо не му останало, му били един шут в задните части по посока на Турция" Защото моето мнение е, че тогава конституционно бе защитено правото на вероизповедание и нито една джамия не бе разрушена. Смениха имената, но то бе една дълга история, започнала с емисари, подбуждащи засилване на турско самосъзнание, последвало успешно и трайно преименуване на българомохамеданите, наливане на някакви чужди средства, както в Либия и Сирия с мотива "разделяй и владей" и предизвикване на "бежанска вълна" както там сега. Това пък го казвам по повод шута, защото като гражданин си спомням тягостното настроение и сред турци, и сред българи, чувството на мъка от обезлюдените села. Факт е, че хората си спомнят с добро чувство за социализма, а годишнините от онези събития са все по- безлюдни, а психоаналитиците упорито им казват "не, тогава е било лошо". Та такива работи.

Хубавото е, че българинът е земен и колкото и да е, пази някои спомени.
цитирай
3. vmir - 2. socialismus,
10.09.2013 12:10
социалистите пък обсебват мнението на останалите и нахално се представят за техни говорители. Е, аз, като си спомням социализма доста точно и виждам какви безочливи лъжи наложиха пропагандно за миналото, без да им пука, че ограбват бъдещето, какво отношение трябва да имам? А не съм само аз, и много хора виждат, че въпреки евтиния хляб от 26 стотинки, днес българинът има по-евтина храна и дрехи от прехвалената евтиния на сокиализЪма, да не говорим, че при уж върховната издустрия, за техника и обзавеждане плащахме в пъти по-висок дял от доходите си. По-скъпи са главно отоплението и транспорта, но каква заслуга за това може да има социализмът, след като енергоносителите се изчерпват, добивът им става все по-труден и енергоемък, а цените им за последният половин век скочиха над 20 пъти? Не ви ли е срам да лъжете необразованите и неинформирани хора, на които не им е работа да познават тогавашната конюнктура?
цитирай
4. socialismus - социалистите пък обсебват мнен...
10.09.2013 13:35
vmir написа:
социалистите пък обсебват мнението на останалите и нахално се представят за техни говорители.

Приемам само част от критиката. Не обсебвам трибуната, има много обратни мнения. Не се и опитвам да говоря от името на българските турци, дори се предпазвам да не изглежда така, но може да се е видяло нещо такова. Иначе- стремя се към изреждане на лични преживявания и факти, които, за съжаление се възприемат и субективно. По времето на Живков имаше много привилегии за живеещите в периферни райони, а така също и в населените с български турци.
цитирай
5. анонимен - Стига ти Вмир.
18.09.2013 05:47
Стига ти Вмир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405289
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930