Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2013 06:08 - Икономист ама истински
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1417 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


     Икономист бранещ  "икономическата обосновка" на социализма, е като лекар одобряващ методите на Менгеле - има и такива, но са позор за професиите си - това ми говореше преди години чичо Петко, когато му докривееше. Тогава той беше директор на дирекция "бюджет" в Министерство на финансите, партиен член, а когато изпиеше две-три водки и националист. И продължаваше - дупедавци сме ние. И Маркс и Ленин са се справили чудесно с икономическата критика на капитализма, извели са някои общовалидни за икономическата наука закони и до там. Защо не продължиха с анализ на икономиката  при социализма, или (недай си боже) при комунизма, та да не си блъскаме главите и ние сега? Защото са били умни и са знаели, че замениш ли конкуренцията със социалистическо съревнование и направиш ли насила хората равни, развита икономика не може да има. Всичко започва да се свежда до безлично живуркане, евтини тарикатлъци и дребни еснафски стремежи.

     В подобни настроения чичо Петко изпадаше един-два пъти в годината, когато започваха да "правят бюджета" и след това, когато го "актуализираха". Тогава можех да чуя наистина онова, което мисли. - В момента знаеш ли какво правим? - питаше ме и веднага продължаваше - преливаме от пусто в празно, ето какво. Осигуряваме фалшиви цифри за да осигурим поне на хартия развитие на социализма. След някой месец, като мине сесията на Народното събрание и Работническо дело обобщи още един успешен финансов период, ще се затворим и ще направим втори бюджет - този път истински - с реалните финансови параметри, но само за вътрешно ползване. Него на страниците на Работническо дело няма да го видиш. Него и Тодор Живков го отбягва, защото ако го прочете, скоропостижно ще останем без Генерален секретар.

   - Тогава излиза, че заблуждавате хората - казвах аз - и докога?

   - Докогато трябва, моето момче - докогато трябва. Но бъди сигурен - няма да е вечно. Защото няма система, която да лъже десетилетия наред сама себе си и да остане непроменена. Така че промяна неминуемо ще има и то скоро, но  дали ще е за добро - не знам. Като ги знам нашите в Политбюро какви са, нещо не ми се вярва.


    Подобни разговори водехме през 80
те години на миналият век. Чичо Петко за малко не дочака "демокрацията"  (и слава богу), а почина на работният си пост през 87 година, при поредното преправяне на бюджета и предаването на "премлив" за пресата вариант. Още ми липсва понякога....




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. larryone - Добре, чичо ти "директор на ...
30.08.2013 04:51
socialismus написа:
Добре, чичо ти "директор на дирекция "бюджет" в Министерство на финансите", татко ти- ти си знаеш. Защо плюеш?


Виках му "чичо" от уважение към възрастта му, иначе роднинска връзка нямаме. Баща ми беше лекар и толкова. Къде видя плюене?
цитирай
2. larryone - До влезлия анонимно
30.08.2013 05:08
Повечето неща, които си написал са верни. Държа да кажа, че аз съм ЗА социална държава и определено съм почитател на скандинавският модел. Не понасям обаче шуробаджанашкият наивен посткомунизъм, който винаги е царял у нас и особено се разви в последните години. Ядосвам се, когато хора без капацитет да се изживяват като управляващи - посредством властта си, те причиняват само вреди.Считам, че тъпанарът си е тъпанар винаги и въпросното качество не подлежи на корекция, особено когато е предадено по наследство. Бъди здрав и ти!
цитирай
3. socialismus - Съжалявам
30.08.2013 18:25
larryone написа:
socialismus написа:
?

Виках му "чичо" от уважение към възрастта му, иначе роднинска връзка нямаме. Баща ми беше лекар и толкова.?

Недоразбрал, изтривам репликата си. Раздразнението ми идва от това, че мнозина с родители с леви убеждения, възползвали се от благата на социализма, сега се престарават в плюенето на миналото. Това си е двуличие, заслужаващо презрението ми
цитирай
4. larryone - ? Виках му "чичо" от ...
03.09.2013 11:09
socialismus написа:
larryone написа:
socialismus написа:
?

Виках му "чичо" от уважение към възрастта му, иначе роднинска връзка нямаме. Баща ми беше лекар и толкова.?

Недоразбрал, изтривам репликата си. Раздразнението ми идва от това, че мнозина с родители с леви убеждения, възползвали се от благата на социализма, сега се престарават в плюенето на миналото. Това си е двуличие, заслужаващо презрението ми


Извинявай, че бавно ти отговарям - разбирам защо си бил раздразнен и те уверявам, че от социализма , не съм получил нищо. Двуличниците и използвачите и аз ги ненавиждам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 403719
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031