Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 05:07 - За писателите или всичко си зависи от строя
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 1151 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


      
   
     Роди ме мамо с късмет в демократична държава, че да е и богата и западноевропейска. Или поне да е Америка - пак бива. А не като мене, да си пикая и на късмета -  в Русия.
     Предполагам, подобни мисли са минавали през главите на сума ти писатели по време на Съветският режим. Въпросното управление се е  отнесло с някои от тях (особено по-свободомислещите)  като с отявлени престъпници и ги превърнало в дисиденти. На  евентуално признаване на творчеството си са могли да разчитат единствено, ако то ласкае егото на малограмотните управляващи грандомани.
      Нормално за една държава е, тя да се гордее с международно признатите си граждани. Ако те са писатели и при това Нобелови лауреати, гордоста би трябвало да е още по-голяма.
     Има обаче две страни, в които е нормално нищо да не е нормално и това са СССР и България.
     Малко фактология: от 1916 година до наши дни, руснаците имат  петима Нобелисти за литература - Бунин, Пастернак, Шолохов, Солженицин и Бродски, като  четиримата (без Шолохов) са меко казано недолюбвани от съветската власт. Бунин проявява таланта си да изпреварва събитията и за свой късмет емигрира във Франция още през 1919 година. Борис Пастернак е принуден да се откаже от Нобеловата си награда и е тормозен през целият си живот, "Доктор Живаго" вижда бял свят първо в Италия през 1957г., а в Русия чак през 1987г. Солженицин (за мен, той е безспорният победител в категорията "твърдоглавец") е преследван непрекъснато, заточен в ГУЛАГ, вкаран в затвора и принудително изселен в Германия. Характерът му толкова чепат, че дори онкологичното заболяване от което страда, не успява да го надвие и Солженицин оздравява "като по чудо". След изселването си в Германия живее за малко в Цюрих, а след това се установява във Върмънт - Сащ, чак до 1994г. Особено интересна е реакцията на някои от американските сенатори, които по повод на негови писания и изказвания за живота в Америка,  го наричат "една опасна личност" и питат имиграционните служби, защо му е дадено убежище. Бродски пък е обвинен в "тунеядство" (какъв термин само) и осъден на пет години, а след това през 1972г. е изгонен от Съветския съюз. Изключение прави Шолохов, който през живота си успява да се погажда с властта (доста хора го имат за "идеологически автор" заради "Разораната целина").
        А у нас как е било? Заслугата на БКП в областа на културата е наистина новаторска. Убийството на Георги Марков отваря съвсем нова страница в грижата за културните дейци от страна на партията и държавата. Най-противното в това деяние е, че тридесет и пет години след неговото убийство все още няма наказани.
    За да бъдем честни, трябва да се отбележи, че по времето на сенатор Джоузеф Маккати, Щатите заприличват до известна степен на СССР и България по отношение на репресирането на "неудобни" хора на изкуството. Разликите в държавното устройство и структурата на съдебната власт обаче, си оказват влиянието и макартизмът е преодолян за десетина години.
    Оказва се, има  много голямо значение държавата в която си роден, а в какъв строй си расъл  още повече.
Както се казва -  наитина всичко си зависи от строя.



Гласувай:
3



1. zarenkow - Разбира се ,
08.08.2013 08:04
но да беше само това. Например голям късмет е да не си се сродил във Факултета или друго някое гето. Следващия късмет е да се родиш в нормално семейство. Искането за късмет не свършва с това. Иска се да попаднеш в подходящата среда или най малкото по пътя на изявата ти да не ти падне тухла на главата т.н. и т.н. Та всичко зависи от строя и т.н. и т.н. Наистина ли е късмет , обаче ? Не е ли предопределеност ? За да се случи строя в СССР или в България не е ли логична последица от обстоятелства , които наричаме случайност , само защото не сме в състояние да обясним ? Не се ли придава различен смисъл на свободата на избора и вината , като последица. Не се ли променя парадигмата във философията ни и мирогледа ни по един съвършено друг начин с това, като последица поведението ни и отношението ни към Света, хората и обществото ?
цитирай
2. socialismus - Който си го може, си го може, наградите не са критерий
08.08.2013 10:22
Говореше се преди Десети, че реставрирането на капитализма ще освободи инициативата и хората ще засеят всяка педя земя, ще процъфти културата и изкуството, науката ще сияе... Вятър и мъгла. Единственият ни дисидент след "Фашизмът" не написа нищо популярно, а Кръпката си купува марково и кротко си поминува. Певците започнаха да клатят домати и в краен случай да прекроят някой евъргрийн от шейсетте, а учените търсят нещо по програма и изобщо не мислят за стратегии.
Сигурно и България ще роди Нобел и Нобелови лауреати, ама друг път. Сега си трошат главите за да оцелеят в капитализма. Пак дано оцелеят. Стискам палци.
А предвзетото отношение на Нобелевия комитет към социалистическите държави си е било открай време. Представяте ли си Оскар през 1970 да вземе антивоенен виетнамски филм?
цитирай
3. jeremy231 - Социалистическия, веднага те хващам за ушите
08.08.2013 17:29
Ловецът на елени 1979 - 5 Оскара
цитирай
4. larryone - Много съм мислил за руската инте...
09.08.2013 05:34
анонимен написа:
Много съм мислил за руската интелегенция. Тя изглежда е най продуктивна когато е под натиск. И царска Русия, и съветска Русия както е галила цитираната прослойка , така и се е разправяла по най брутален начин.
За репресиите и си прав , и не си прав.
Какво имам предвид.
-Пастернак:
Истина е че "доктор Живаго" не е видял навреме бяр свят В Русия, но истина е и другото-Пастернак е сред най побликуваните автори, кавалер е на много ордени и лауерат и на Ленинска, и на Сталинска награда. Оторизиран е лично от Сталин единствен да превежда грузинска поезия.. Има всички достоянията на най -високата номенклатура .
Булгаков също има спрени книги, но от друга страна е директор на МХАТ до смърта си.
Колкото и да звучи парадоксално, Шолохов има повече административни и партийни проблеми от горните двама. Те са безпартийни, а той народен представител и член на ЦК. За персонажа на Григорий в "тихия дон "си има голями неприятности. Силен образ, а не е комунист, извън семейна връзка, и не податлив на превъзпитание:)))
Макар Нагулнов в Разораната целина също е бунтар и прочее. Карали са автора да го промени , то той у оггказал. Впрочем Брежнев го спасява от по сериозни репресии.
С коментара си искам да кажа, че не са еднозначни отношенията на властта в Русия със своите творци. А и обратната връзка е противоречива. Ето например Пастарнак който минава за десидент такива думи е написал за Сталин веднага след кончината му каквито нито един партиен автор не е публикувал. При това ги пиша в личния си дневник. Тоест изплакал е борката си деликатно и насаме. Елена Бондар впрочем също.


Благодаря зя коментара. Така е, всеки си има слабости и си ги носи и в делник и в празник. Прав си за противоречивите отношения на властта към авторите, както и обратното. Странни са ми не противоречивите, а нелепите действия към едни безспорно талантливи хора.
цитирай
5. larryone - Говореше се преди Десети, че рес...
09.08.2013 05:49
socialismus написа:
Говореше се преди Десети, че реставрирането на капитализма ще освободи инициативата и хората ще засеят всяка педя земя, ще процъфти културата и изкуството, науката ще сияе... Вятър и мъгла. Единственият ни дисидент след "Фашизмът" не написа нищо популярно, а Кръпката си купува марково и кротко си поминува. Певците започнаха да клатят домати и в краен случай да прекроят някой евъргрийн от шейсетте, а учените търсят нещо по програма и изобщо не мислят за стратегии.
Сигурно и България ще роди Нобел и Нобелови лауреати, ама друг път. Сега си трошат главите за да оцелеят в капитализма. Пак дано оцелеят. Стискам палци.
А предвзетото отношение на Нобелевия комитет към социалистическите държави си е било открай време. Представяте ли си Оскар през 1970 да вземе антивоенен виетнамски филм?


Гледам, че jeremy231 ме е изпреварил с конкретен отговор. Моето мнение е - не смятам, че родните автори са справящи се само конюнктурно - има и добри съвременни писатели пишещи независимо и доста качествено. Проблемът при тях е с издаването и тиражите. Докато в научните среди е по-различно. Там трябва финансиране и то солидно, а у нас това няма как да стане. Затруднен е и достъпът на младите учени до качествени проекти. Същите тези млади учени в чужбина работят много добре и се вписват идеално в определението млад и перспективен.
Преди Десети се говореха много неща, но истината е, че не се даде възможност за развитие на истински бизнес (имам предвид нещо повече от баничарница) , ако не си от определени хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405323
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930