Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2013 05:29 - Бъдете здрави!
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 03.11.2013 06:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
     Минаха изборите, минаха и икономическите програми (доколкото ги имаше).Всички партии подминаха темата за здравната система, а спорадичните изказвания на някои кандидати по темата будят само  смях. Хора демонстриращи тотално непознаване  на икономическата обосновка на здравеопазването, както и пълно отсъствие на елементарна медицинска култура говорят убедено глупости. Всъщност, ето реално как стоят нещата и кои са истинските пречки пред здравеопазването:
     - На първо място и най-важно - ниският размер на здравните осигуровки . В     Германия - "от 2011 процентът по здравната застраховка се вдига от 14,9 % на 15,5 %, т.е. работодателят заплаща 7,3 %, а служителят остатъка от 8,2 %. Към тази сума се добавя и задължителната застраховка за инвалидност, която е неотделима част от здравната застраховка. Месечната вноска по нея е в размер на 1,95% за хората с деца и 2,25% за хората без деца, като сумата се поделя поравно между работодателя и служителя. Допълнително към тези вноски, регламентирани по закон, се дава право на държавните здравни каси да изискват от своите членове допълнителни вноски, които се определят въз основа на приходите и разходите на съответната каса за годината. В момента в Германия функционират 155 здравни каси." Така е там. А тук - 8%, съответно работодател 4.8% и осигуряващо се лице 3.2%.При това върху нашите мижави заплати. При това в лева (не в евро). Затова не може да искаш не само качествено, но  въобще каквото и да е здравеопазване. Трябва да се отбележи следното: лекарите у нас взимат в пъти по-малко от европейските си колеги и съответно не са значим фактор при калкулиране на разходите, но за сметка на това  всички медицински консумативи, инструментариум, както и медикаментите се внасят срещу  цени в евро, т.е. стойността им е като в Германия (а  поради мафиотски схеми понякога и по-голяма).
     - Здравната каса - Проста сметка: немците са грубо около 80 млн., ние оптимистично около 8млн. тоест те са десет пъти повече от нас и имат 150 каси.У нас би трябвало да имаме около 15. Но не би. Не дават. Сакън да не стане конкуренция.
     - Липса на реално остойностяване на здравните дейности.То и кой да го направи,а и някакси не е удобно - ще лъснат едни 2 милиарда дефицит,които сега здравноосигурените си плащат като попове.
     -Липсва Здравна карта,  реално съобразена с регионалната структура на населението, специфичната заболеваемост по региони и нуждата от лечебни заведения. Защо липсва - отговорът е същият - не е удобно да се прави, защото  резултатът ще изглежда кофти във вестника. Ще се набият на очи проблеми "забатачвани" от години, въпреки че за решаването им са взимани пари. Отделно от това, у нас от двадесетина година няма никаква статистика (за медицинска въобще да не говорим), та няма откъде да се вземат достоверни данни.
     - Нисък брой на здравноосигуряващите се лица .За какво говори това - липса на каквото и да е доверие в здравната ни система, като най-честото обяснение е, че "и без това ме карат да плащам,за какво ми е това осигуряване". Махнете децата и пенсионерите, както и държавните служители, полиция и войска (за които плаща държавата и то нередовно) и ще видите, че хората без здравни осигуровки са точно двойно повече от осигуряващите се. За каква система въобще говорим тогава.
     - Абсолютен недостиг на лекари специалисти. Без тях, адекватно диагностициране и съпътстваща терапия няма да получите. Администраторите от болниците, или стрините от Здравната каса няма да ви излекуват. Къде и защо изчезнаха специалистите всеки знае. Затова здравеопазването в Европа  става все по-добро.
     - Липса на национални програми - както за социално-значимите и онкологичните заболявания, така и за рядко диагностицираните заболявания и синдроми.
    Списъкът с причини може да бъде удължаван още много.Важно е да се разбере, че с тези здравни осигуровки, медицина въобще не може да се прави. Ниският размер на осигуровките води и до липса на интерес от страна на застрахователите и затова и т.нар. втори стълб на здравното осигуряване ще си остане утопия. Оделно от това, големият процент болни и хронично нелекувани хора, както и възрастовата структура на населението, не буди ентусиазъм за застрахователна дейност.
   На този фон, нелепите идеи на политиците за оправяне на положението чрез  "повишена събираемост на здравните вноски","въвеждане трите стълба в здравеопазването" или чрез налагането на "електронен здравен картон",  показват само пълна липса на връзка с реалността.То в държавата не останаха лекари да ти премерят кръвното, а те  умуват кухи идеи водещи само до още писане.
     Затова,най-лесно е да хвърля кал по лекарите - прехвърлянето на проблема на друг, съчетано с последващото му оплюване работи безотказно и винаги води до добри резултати, особено в България.Затова бъдете здрави!




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - За да се оздрави здравната система,
21.05.2013 07:10
болничните заведения не трябва да са търговски дружества.Поликлиничната система си беше добра,единствено трябваше да се въведе съвременна медицинска апаратура и подобри заплащането на медиците.Сегашната система е бандитско-рекетьорска.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405050
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930